c S
Mariborski zdravstveni dom pozitivno zaključil leto 19.01.2019 09:10 Maribor, 18. januarja (STA) - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je lansko leto po trenutnih ocenah zaključil pozitivno. Med drugim mu je uspelo počrpati 430.000 evrov sredstev EU, je na današnjem sprejemu za novinarje povedal direktor Jernej Završnik.

Zdravstveni dom je imel v obdobju od januarja do novembra 2018 nekaj manj kot 37 milijonov evrov prihodkov, s čimer je kljub povišanju odhodkov za plače izkazoval presežek prihodkov nad odhodki v višini 120.000 evrov. Završnik pričakuje, da bo poslovanje v celotnem letu prav tako pozitivno, z "rahlim" preseganjem prihodkov nad odhodki.

Pozitiven rezultat so po njegovih besedah uspeli ohraniti med drugim z restriktivno politiko na področju obnovitvenih del in nabave materiala. Kljub temu so lani obnovili prostore službe za zdravstveno varstvo žensk v osrednji enoti v središču Maribora in odprli novo zobozdravstveno ambulanto v Staršah. Trenutno teče še obnova prostorov za očesne ambulante, prav tako na sedežu zdravstvenega doma.

V letu 2018 jim je uspelo pridobiti dodaten tim družinske medicine in tri nove referenčne družinske ambulante, tako da imajo zdaj 42 takšnih ambulant. Obenem so uspešno uvedli Center za krepitev zdravja s 17 novo zaposlenimi strokovnjaki.

Pred leti so bili pobudniki akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), ki je vsako leto uspešnejša. Lani so po besedah Završnika uspeli dvigniti število cepljenih za 200 odstotkov v primerjavi z letom prej.

Med novostmi v prihajajočem obdobju je Završnik omenil nov program šole za starše predšolskih in šolskih otrok, ki je trenutno v pripravi, 7. aprila pa bodo organizirali Tek zdravja.

Letos bodo na oddelku za radiologijo začeli izvajati program za računalniško tomografijo, morda pa bodo tudi začeli s težko pričakovano gradnjo nove Zdravstvene postaje Tezno. Ta je močno dotrajana in v najetih prostorih, ki jih lastnik namerava prodati, zato so na mariborski občini lani končno le pristopili k projektu izgradnje nove postaje. Medtem se je zamenjalo vodstvo občine, v zdravstvenem domu pa upajo, da bo ta projekt prioriteta tudi za novega župana Sašo Arsenoviča.

"Ideja je, da se v letošnjem letu prične z gradnjo, predvidoma v avgustu. Končala pa bi se prihodnje leto," je povedal Završnik. Kasneje imajo v načrtu še prenovo zdravstvenih postaj na Jezdarski in v Novi vasi.