c S
Fiat v primeru uvedbe davka na luksuzna vozila napoveduje krčenje proizvodnje 21.01.2019 07:05 Rim, 20. januarja (STA) - Koncern Fiat Chrysler bi lahko v primeru uvedbe t. i. ekološkega davka na luksuzna vozila in športne terence, ki ga je potrdil parlament, zmanjšal obseg proizvodnje in odpustil nekatere zaposlene, je opozoril prvi mož koncerna Mike Manley. Višje cene kot posledica davka bi namreč lahko občutno zmanjšale prodajo.

Davek bo v veljavo stopil 1. marca. Poleg višje obdavčitve vozil višjega cenovnega razreda in nekaterih športnih terencev nova zakonodaja sicer prinaša do 6000 evrov subvencije pri nakupu električnih in hibridnih vozil, povečali pa bodo tudi število električnih polnilnic po Italiji, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Pri Fiat Chryslerju se bojijo, da bodo višji davki, katerih stroškov ne bodo mogli prevzeti le nase, občutno zmanjšali prodajo. Vlado zato opozarjajo, naj premisli o posledicah odpuščanj, ki bi jih prineslo krčenje proizvodnje.

Koncern za prihodnja tri leta v Italiji sicer načrtuje proizvodnjo 13 različnih modelov, večino od njih pa naj bi poganjal električni oz. hibridni motor. Do leta 2021 namerava v razvoj novih modelov vložiti pet milijard evrov.