c S
Nemškim zveznim deželam po ukinitvi rabe premoga dolgoročna finančna pomoč 21.01.2019 07:05 Berlin, 20. januarja (STA) - Nemške zvezne dežele, ki bodo po ukinitvi rabe premoga za kurivo utrpele finančno škodo, bodo od države prejele posebno dolgoročno finančno pomoč za gospodarsko prestrukturiranje. V štirih deželah, kjer je bilo pridobivanje premoga najbolj razširjeno, je od premoga neposredno ali posredno odvisnih več 10.000 delovnih mest.

O zagotovitvi posebne pomoči zveznim deželam so se ta teden po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel, podkancler in finančni minister Olaf Scholz ter vodstva nekaterih zveznih dežel.

Vlada je za prestrukturiranje gospodarstev, močno odvisnih od premoga, do leta 2021 predvidela 1,5 milijarde evrov. V zveznih deželah Brandenburg, Severno Porenje-Vestfalija, Saška in Saška-Anhalt, ki so najbolj odvisne od premoga, opozarjajo, da to ne bo dovolj in zdaj jih je vlada očitno uslišala.

Posebni odbor mora načrt pomoči pripraviti do naslednjega sestanka, ki bo v petek. Če jim ne bo uspelo, se bodo voditelji zveznih dežel konec meseca znova sestali z Merklovo.

Nemčija mora uporabo premoga za pridobivanje električne energije opustiti, če želi doseči višje okoljevarstvene standarde, dogovorjene v mednarodnih podnebnih sporazumih. Črni premog je prenehala rudariti konec decembra, a bo to najbolj umazano fosilno gorivo v Nemčijo še naprej prihajalo, vendar iz tujine. Elektrarne na premog ga največ kupijo od ruskih, ameriških, avstralskih in kolumbijskih premogovnikov.