c S
Novi ormoški župan po sprejemu proračuna že v rebalans 21.01.2019 07:05 Ormož, 20. januarja (STA) - Ormoška občina je na lanskih lokalnih volitvah po treh zaporednih mandatih Alojza Soka dobila novega župana Danijela Vrbnjaka, ki prihaja iz vrst SDS. Tik pred novim letom je občinski svet že sprejel proračun za leto 2019, s čimer se je občina izognila začasnemu financiranju. A nova občinska oblast že za februar napoveduje sprejem rebalansa.

Sprejeti ormoški proračun za letošnje leto je težak skoraj 17 milijonov evrov, pri čemer predvideva okoli 14 milijonov evrov prihodkov, razliko pa naj bi pokrivali predvsem z novim, 2,5 milijona evrov visokim zadolževanjem.

Kot je za STA povedal Vrbnjak, bi bila občina skupaj z omenjeno zadolžitvijo zadolžena za okoli šest milijonov evrov, po izračunih pa naj bi bil njihov zgornji prag okoli osem milijonov evrov. Veliko manevrskega prostora tako nimajo več, zato bodo z rebalansom skušali zadolževanje nekoliko znižati, ter se letos posvetiti predvsem pripravi projektov in dokumentacije, ob tem pa opraviti najnujnejše infrastrukturne projekte.

"Želeli bi si zadolženost še nekoliko znižati in potem po letu 2020 poskusiti s pomočjo evropskega denarja narediti več za isti denar," je dejal Vrbnjak, ki se namerava sicer v svojem prvem mandatu lotiti predvsem načrtov, povezanih z razvojem gospodarstva in turizma.

Kot je dodal, ne bo pozabil niti na kmetijstvo in na izboljšanje slike samega mesta Ormož, prav to pa so po njegovem področja, ki so bila zadnja leta deležna premalo pozornosti. Tudi zato bodo že naslednji mesec sprejemali rebalans, s katerim bodo skupaj z novi občinskim svetom določali smer razvoja občine.

"Liste so imele do tega tedna čas, da pripravijo svoje predloge. Verjamem, da nam bo uspelo vse skupaj uskladiti tako, da bomo šli v tisto smer, za katero smo se odločili, torej v razvoj prej naštetih dejavnosti," pravi Vrbnjak, ki ni zadovoljen z dosedanjim črpanjem evropskega denarja, zato so že začeli spremljati možnosti in razpise ter v tej smeri tudi pripravljati projekte.

Po prevzemu vodenja občine je hitro ugotovil, da je kar precej stvari ostalo nezaključenih. Do težav prihaja tudi pri delovanju nekaterih javnih zavodov, ki delujejo v okviru vseh treh sosednjih občin, a so zdaj vse obveznosti le na njihovi občini.

Njegova SDS ima v 20-članskem občinskem svetu štiri svetnike, sicer pa je ta kar precej razdrobljen in Vrbnjak se je že odločil, da formalne politične koalicije ne bo sklepal. Odločil se je programsko sodelovati z vsemi, saj ne želi politično razdvajati ljudi. "Vendarle smo v lokalnem okolju, tako da politika ne bi smela preveč vplivati na naše odločitve," je prepričan ormoški župan.

Med največje izzive na gospodarskem prostoru umešča dokončno ureditev gospodarske cone. S tem ne bodo le privabili novih zunanjih investitorjev, ki si želijo graditi, pač pa bodo pomagali tudi obstoječim domačim obrtnikom, ki si želijo širitve, pa zdaj to ni mogoče. Priložnosti vidim tudi v turizmu, saj so privlačna butična destinacija, v kateri bi lahko odprli še kar nekaj delovnih mest.