c S
Evroskupina o krepitvi mednarodne vloge evra 21.01.2019 07:28 Bruselj, 21. januarja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju razpravljali o krepitvi mednarodne vloge evra, zlasti kot valute v mednarodnih transakcijah. Evropska podjetja po oceni Evropske komisije še vedno prepogosto trgujejo v ameriških dolarjih, včasih celo med seboj, kar jih izpostavlja valutnim in političnim tveganjem.

Krepitev mednarodne vloge evra, ki je sicer nedavno praznoval dvajset let in je za ameriškim dolarjem druga najbolj uporabljana valuta na svetu, je del širših prizadevanj krepitve vloge EU na svetovnem odru v dobi izolacionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

EU poskuša na primer v odziv na Trumpov odstop od iranskega jedrskega dogovora in ponovno uvedbo ameriških sankcij proti Teheranu uvesti namensko podjetje v pomoč evropskim podjetjem, ki želijo kljub ameriškim sankcijam še naprej poslovati z Iranom.

Načrtovano pa je tudi posvetovanje o širši rabi evra v transakcijah z nafto in plinom, trgovini s surovinami, kmetijsko-prehrambenem in transportno-proizvodnem sektorju.

Evroskupina bo tudi sprožila proces imenovanja novega člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB), ki bo nasledil Belgijca Petra Praeta. Kandidata bo izbrala februarja, dokončno pa naj bi ga unija potrdila marca. Med možnimi kandidati se omenja guverner irske centralne banke Philip Lane.

V razširjeni sestavi - vse članice razen Velike Britanije - bo evroskupina, na kateri Slovenijo zastopa minister Andrej Bertoncelj, nadaljevala razpravo o reformi območja evra.

Po potrditvi razvodenele reforme konec lanskega leta, ki vključuje zlasti reformo evropskega reševalnega sklada ESM, se zdaj nadaljujejo težka pogajanja o spornem skupnem sistemu jamstev za bančne vloge in evrskem proračunu, pa tudi veliko podrobnosti glede decembrskega dogovora je še treba doreči.