c S
Božič začenja delo v upravi SDH 21.01.2019 07:28 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Andrej Božič danes začenja mandat člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Z njegovim imenovanjem in imenovanjem Boštjana Kolerja, ki je mandat nastopil 1. decembra lani, je uprava SDH popolnjena, se pa že pojavljajo ugibanja, da se bo morala posloviti predsednica uprave Lidija Glavina.

Nadzorni svet SDH je Božiča in Kolerja imenoval 22. novembra, z decembrom, ko je z delom začel Koler, je prenehal mandat sodno imenovane članice uprave Vanesse Grmek. To je v upravo, ki naj bi bila tričlanska, namreč po odhodu začasnega člana uprave Andreja Bertonclja na mesto finančnega ministra in po junijskem odhodu Nade Drobne Popovič imenovalo sodišče.

Božič, po izobrazbi ekonomist, ima bogate vodstvene izkušnje iz gospodarstva, med drugim je bil generalni direktor Steklarne Hrastnik. Pravnik Koler ima izkušnje iz delovanja v bankah.

Od imenovanja novih članov uprave ter tudi imenovanja nove nadzornice Karmen Dietner se v medijih omenja, da bi se lahko Glavini zamajal stolček. Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi se nadzorniki s predsednico uprave dogovarjali o sporazumnem odhodu s funkcije.

Nadzorniki, prvič bo med njimi tudi nova članica Karmen Dietner, imajo v sredo sejo. Točka o razpravi o odhodu Glavine v predlog dnevnega reda, ki je bil posredovan ob sklicu seje, ni bila vključena, je za sobotni Dnevnik povedal predsednik nadzornega sveta Damjan Belič. Časnik je pisal, da bi se Glavina po sredini seji nadzornega sveta lahko še nekaj časa obdržala na čelu SDH, predvsem ker naj bi se nadzorniki z njo želeli dogovoriti o sporazumnem odhodu.

Za odhod Glavine se po neuradnih podatkih Dela že od prevzema oblasti zavzema največja vladna stranka LMŠ, v zadnjem obdobju pa tudi SMC, ki jo je prej podpirala. Med drugim naj bi izgubila zaupanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zlasti kar zadeva uresničitev turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela tri hotelske družbe in to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću. V ta namen naj bi država za prevzem Save celo dokapitalizirala SDH, je v četrtek poročal časnik.