c S
Grožnje na vodstvo UKC Ljubljana zaradi financiranja raziskovalnih projektov 18.01.2019 06:36 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je prejelo anonimno pismo z grožnjami, povezano s financiranjem raziskovalnih projektov. Kot so v zavodu zapisali na Twitterju, so zadevo predali policiji. Na policiji zadevo preverjajo, so potrdili za STA.

Grožnje so najverjetneje povezane s projektom predstojnika oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marka Noča, ki na zadnjem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) ni dobil podaljšanja financiranja. Zgodba je v javnosti završala tik pred koncem leta 2018. V postopku ocenjevanja javne agencije za raziskovalno dejavnost so mednarodni evalvatorji program ocenili s premalo točkami, potrebnimi za financiranje.

Na agenciji vse od tedaj zagotavljajo, da so procesi preverjanja projektov neodvisni. Noč pa v svojih kritikah agencije izpostavlja, da so imena evalvatorjev v razpisu še vedno neznana, čeprav bi jih morali razkriti že konec leta.

Po poročanju medijev je sicer bila odobrena velika večina projektov, ki so jih ocenjevalci imeli na mizi.