c S
Sojenje glede Blejskega filmskega festivala se zamika 18.01.2019 06:33 Kranj, 17. januarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču bi moral biti danes predobravnavni narok za Danijela Utješanovića, ki je skupaj z Markom Gajićem obtožen poslovne goljufije pri Blejskem filmskem festivalu. Gajić je krivdo zanikal že decembra, Utješanovića pa tudi tokrat na sodišče ni bilo. Sodišče je zato razpisalo nov narok za 21. februar.

Gajić in Utješanović sta se pred petimi leti lotila projekta Blejskega filmskega festivala, k sodelovanju pri festivalu, katerega posebnost je bila njegova ekološka nota, pa sta pritegnila Radeta Šerbedžijo in Branka Đurića, ki je junija 2014 na Bled privabil tudi nekaj poznanih hollywoodskih obrazov. Ambiciozno zastavljen festival sicer svojih ciljev ni uspel doseči, finančni izgubi in razpokam v organizaciji pa so sledili spori glede blagovne znamke.

Za prvo izvedbo Blejskega filmskega festivala naj bi ostalo tudi več neporavnanih računov do dobaviteljev in izvajalcev, tožilstvo pa je na podlagi opravljene policijske preiskave zoper Gajića in Utješanovića vložilo obtožnico, v kateri jima očita dve kaznivi dejanji poslovne goljufije v škodo samostojnemu podjetniku Miranu Starmanu in Luki Fojkarju. Višine domnevnega oškodovanja oziroma neporavnanih računov festivala do obeh oškodovancev tožilstvo pred začetkom glavne obravnave ne razkriva, naj pa ne bi šlo za velike zneske.

Kot pravi kazenski zakonik, se, kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti pri sklenitvi ali izvajanju pogodbe ali posla preslepi drugega s prikazovanjem, da bodo obveznosti izpolnjene, zaradi neizpolnitve obveznosti pa si pridobi premoženjsko korist ali nastane za stranko ali koga drugega premoženjska škoda, kaznuje z zaporom do petih let.

Gajić je na predobravnavnem naroku decembra lani krivdo za očitani kaznivi dejanji že zanikal, Utješanovića pa na decembrski predobravnavni narok ni bilo. Takrat je sodišču poslal opravičilo, rekoč, da je na Hrvaškem, da nima osebnih dokumentov in ne more čez mejo. Tudi na današnji predobravnavni narok obtoženega ni bilo, za svoj izostanek pa tokrat ni podal opravičila.

Kot je pojasnila sodnica Marjeta Dvornik, je obtoženčeva udeležba na predobravnavnem naroku obvezna. Tožilec Tilen Demšar je predlagal, da sodišče poskusi z razpisom novega naroka. Naslednji ukrep po strogosti bi bila sicer prisilna privedba, ki pa v dani situaciji še ni možna. Sodna praksa namreč zagovarja stališče o postopni uporabi prisilnih ukrepov.

Novi razpisani datum za predobravnani narok je sedaj 21. februar. Tedaj je bil sicer že načrtovan začetek glavne obravnave, vendar bo sodišče z njo počakalo, saj namerava postopek proti Gajiću in Utjašanoviću, ki sta obtožena storitve kaznivih dejanj v sostorilstvu, voditi skupaj.