c S
Fiho že 20 let uresničuje svoje poslanstvo 18.01.2019 07:28 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS (Fiho), ki številnim organizacijam zagotavlja finančno pomoč, praznuje 20 let. Na popoldanski prireditvi ob obletnici je slavnostni govornik predsednik DZ Dejan Židan poudaril predvsem pomen socialne politike kot produktivnega dejavnika gospodarskega in družbenega razvoja.

Židan je na prireditvi v Cankarjevem domu dejal, da kljub pomembni vlogi zagotavljanja sredstev humanitarnim in invalidskim organizacijam prerazdeljevanje denarja ne sme biti ključen vir zagotavljanja socialne države, pa naj gre za sredstva državnega proračuna ali sredstva, s katerimi razpolaga Fiho.

Po njegovih besedah mora biti socialna politika v prvi vrsti razumljena kot produktivni dejavnik gospodarskega in družbenega razvoja, in ne kot strošek.

"Res je, da se Slovenija v zadnjih letih ponovno krepi in da smo lahko vse bolj optimistični glede gospodarske rasti. Kljub pozitivnim trendom pa se med ljudmi še vedno pojavlja občutek nepravičnosti in neenakosti," je dejal Židan. Dodal je, da so te socialne slike najbolj izražene prav pri ranljivih skupinah, zato je skrb za njih posebna oblika družbene skrbi ter preizkus humanosti in spoštovanja medčloveških vrednot.

Po Židanovem prepričanju je tako ključno, da se vsi, ki delujejo v Fihu, zavedajo pomena zavezanosti k skupnemu dobremu. "Verjamem, da boste tudi v prihodnje sposobni preseči raznolikost interesov, ustvariti kulturo sodelovanja in slediti svojemu poslanstvu pomoči ljudem. Transparentno razdeljevanje sredstev v javnem interesu, vključenost vseh deležnikov ter odprt dialog naj bo temelj vašega delovanja," je pozval predsednik DZ.

Pred prireditvijo so se v Cankarjevem domu obiskovalcem predstavile invalidske in humanitarne organizacije, ki svoje programe, delovanje in naložbe financirajo s sredstvi fundacije.

Kot je za STA povedal direktor fundacije Vlado Kukavica, ki je na tem položaju od junija lani, financira fundacija 120 invalidskih in humanitarnih organizacij, sredstva pa so po njihovih ocenah v 20 letih obstoja fundacije dosegla 350.000 neposrednih uporabnikov.

Fiho, prav tako njeno sestrsko Fundacijo za financiranje športnih organizacij v RS (FŠO), je leta 1998 ustanovil DZ. Fundaciji dobita večino denarja iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, ki ju plačujeta Loterija Slovenija in Športna loterija. Fiho od Športne loterije dobi skupaj 20 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 80 odstotkov. Obratno je pri FŠO.

Korenine fundacije po direktorjevih navedbah segajo že v leto 1996, ko je DZ s kar 90-odstotno podporo poslancev sprejel zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki je postal pravni okvir za ustanovitev fundacije. Država je z omenjenim zakonom in ustanovitvijo fundacije po njegovih besedah "nekako izpolnila svojo obvezo iz 2. člena ustave, ki pravi, da je Slovenija socialna država", fundacija pa je danes zagotovo "najpomembnejši financer delovanja programov in naložb humanitarnih in invalidskih organizacij v Sloveniji".

Fundacija že 20 let uresničuje svoje poslanstvo, je pa tudi res, da se danes srečuje z nekaterimi novimi izzivi, je dodal direktor. "Treba bi bilo posodobiti pravni okvir, zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki je morda že zastarel, naslednji izziv pa je padanje koncesijskih dajatev prirediteljev iger na srečo, predvsem od leta 2013, ko je bil sprejet zakon o srečki," je povedal in pri tem izpostavil podatek, da so bile v letu 2016 koncesijske dajatve v primerjavi z letom 2012, torej pred uveljavitvijo zakona o srečki, za 35 odstotkov manjše.

Kot je razvidno iz razpisa, bo v tem letu za invalidske in humanitarne organizacije na voljo skoraj 17 milijonov evrov, od tega 11 milijonov evrov za invalidske, dobrih 5,9 milijona pa za humanitarne organizacije.