c S
NLB Skladi v letu 2018 okrepili vodilni položaj na trgu 17.01.2019 14:33 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Družba NLB Skladi se lahko pohvali z uspešnim poslovanjem v letu 2018. V letu, sicer polnem izzivov, je v nasprotju s tekmeci na trgu beležila neto priliv sredstev v svoje sklade, povečala je tržni delež za največ med vsemi družbami za upravljanje premoženja v Sloveniji ter še okrepila vodilni položaj na trgu.

"Prodajno gledano je bilo leto razmeroma odlično," je o poslovanju v lanskem letu na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal član uprave NLB Skladov Blaž Bračič. Vlagatelji so v njihove sklade vplačali za skupaj 124,5 milijona evrov sredstev, ob upoštevanju izplačil pa so neto prilivi znašali 54,8 milijona evrov. "To je izjemen rezultat," je dejal Bračič in dodal, da so vsi tekmeci skupaj lani beležili neto odliv sredstev v upravljanju.

Konec leta so imeli NLB Skladi, ki so v 100-odstotni lasti NLB, v upravljanju za skupaj 792,8 milijona evrov sredstev. S tem so obvladovali 32,1 odstotka slovenskega trga, vsem družbam za upravljanje skupaj so namreč vlagatelji zaupali nekaj manj kot 2,4 milijarde evrov.

"Imeli smo najvišjo rast tržnega deleža med konkurenti," se je pohvalil Bračič. V primerjavi s koncem leta 2017 so namreč povečali tržni delež za 2,2 odstotne točke, s tem pa še utrdili prednost pred Triglav Skladi, ki so lani izgubili odstotno točko trga vzajemnih skladov in ga konec decembra obvladovali 24,6 odstotka. Tretje mesto po podatkih Agencije za trg vrednostnih papirjev zaseda družba KD Skladi z 19,3-odstotnim tržnim deležem.

Ponosni so tudi na postopna varčevanja, ki pod imenom varčevalni načrti omogočajo varčevanje v kateremkoli od njihovih podskladov že z vplačili najmanj 40 evrov mesečno. Lani je bilo sklenjenih 14.223 varčevalnih načrtov, kar je največ doslej.

Za panogo upravljanja premoženja je sicer leto prevzemov in pripojitev. Med drugim so Triglav Skladi prevzeli Alta Sklade, Sava Re je prevzela Infond DZU, BKS pa je kupila gospodarjenje od GBD in Alte Invest. NLB Skladi v konsolidacijske aktivnosti niso bili vključeni, saj imajo zaradi dodeljene državne pomoči lastnici NLB prepoved do konca leta 2019.

"Kljub temu so bili aktivni glede same organske rasti," je dejal predsednik uprave Kruno Abramovič. Po kar nekaj letih so lani uvedli dva nova podsklada, ogledujejo se tudi po trgu alternativnih skladov, a se za vstop nanj za zdaj še niso odločili. Konec leta so NLB Skladi zaposlovali 44 ljudi, kar je deset odstotkov več kot leto prej.

Glede gibanj na kapitalskih trgih v letu 2019 so v NLB Skladih razmeroma optimistični. Lani je bila donosnost globalnih delnic prvič po letu 2011 negativna," je povedal vodja analiz pri NLB Skladih Marko Bombač, ki pa letos spet pričakuje lepše leto. "Recesija še ne trka na vrata, verjetno jo lahko pričakujemo proti koncu leta 2020 ali še pozneje," je dodal.

Dogajanje na svetovnih borzah bodo letos krojili podobni dejavniki kot lani, to so normalizacija obrestnih mer in trgovinska vojna, v Evropi pa tudi brexit in politična negotovost v Italiji. "Po nekaj letih nižanja naših pričakovanj spet pričakujemo lepše leto," je dejal Bombač, ki meni, da bi bila lahko donosnost globalnega delniškega indeksa v evrih letos 11-odstotna.

Pri tem so napovedi za razviti svet bolj optimistične kot za razvijajoče trge. Po srednjem scenariju bo v razvitem svetu donosnost na kapitalskih trgih letos 12-odstotna, za odstotno točko bo nižja na zahodnem Balkanu, precej nižja pa na razvijajočih trgih, namreč osemodstotna. Slovenskemu trgu v NLB Skladih za letos napovedujejo 15-odstotno rast.