c S
Začasni ukrepi za zaščito evropskega trga pred povečanim uvozom jekla ostajajo v veljavi 17.01.2019 06:50 Bruselj, 16. januarja (STA) - Članice EU so do julija 2021 podaljšale začasne zaščitne ukrepe pri uvozu jeklenih izdelkov v EU. Ukrepi, ki jih je Evropska komisija uvedla julija lani, so odziv na preusmerjanje izvoza jekla iz drugih držav na trg EU zaradi carin, ki so jih uvedle ZDA. Gre za 25-odstotne tarifne kvote, ki jih bodo uvedli, ko bo uvoz presegel določeno vrednost.

Ukrepi se nanašajo na 23 kategorij jeklenih izdelkov in so uvedeni v obliki tarifnih kvot. Tarife v višini 25 odstotkov bodo uvedli, ko bo uvoz presegel povprečni obseg uvoza zadnjih treh let.

Skladno s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO) se ukrepi nanašajo na uvoz iz vseh držav. Izjeme so nekatere države v razvoju ter države evropskega gospodarskega prostora, torej Norveška, Islandija in Lihtenštajn.

EU je tovrstne ukrepe napovedala že ob uvedbi ameriških carin, ki za EU, pa tudi Mehiko in Kanado, veljajo od začetka lanskega junija. Carine na jeklo so od tedaj 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne.

EU je zaradi tega sprožila postopek pred WTO, uvedla pa je tudi že carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski.