c S
Kriminalisti preiskujejo sum davčne utaje pri uvozu luksuznih avtomobilov 17.01.2019 07:47 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Kriminalisti danes na območju več policijskih uprav - Novo mesto, Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica - ter v tujini izvajajo hišne preiskave pri odkrivanju gospodarskih kaznivih dejanj. V aktivnostih sodeluje več kot 130 kriminalistov in policistov, v skladu z zakonom o kazenskem postopku pa je bilo pridržanih osem osumljencev.

"Policijska uprava Novo mesto na podlagi odredb sodišča v sodelovanju s policijskimi upravami Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica v Sloveniji in tujini izvaja 49 hišnih preiskav, opravlja zasege dokaznega gradiva in zbira obvestila. Istočasno se izvajajo operativne aktivnosti na podlagi odredb sodišča v tujini," so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

V okviru izvedenih aktivnosti kriminalisti zbirajo obvestila in iščejo predmete, ki jih morajo v skladu s kazenskim zakonikom vzeti ali utegnejo služiti kot dokaz v kazenskem postopku.

Predkazenski postopek se nanaša na kazniva dejanja davčne zatajitve po 249. členu kazenskega zakonika, storjena v hudodelski združbi, s katerimi je bila po doslej zbranih obvestilih pridobljena velika premoženjska korist, so pojasnili.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, policija pa pri svojem delu sodeluje s Finančno upravo RS in tujimi varnostnimi organi.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do 12 let, so še dodali.

Po poročanju spletnega portala Siol kriminalisti med drugim preiskujejo sume davčne utaje pri uvozu avtomobilov višjega cenovnega razreda znamk BMW, Porsche, Mercedes, Audi in Tesla. Preiskovali naj bi prodaje vozil, pri katerih naj bi se utajeval davek na dodano vrednost (DDV), ter posle prek slamnatih oseb in podjetij, ustanovljenih v tujini.

Preiskovalni sodnik je po poročanju portala odredil preiskavo zoper 15 osumljencev, med njimi je 13 fizičnih oseb. Med osumljenci so po podatkih Siola Tomaž Stopar, Rok Furlan, Matija Iskra, Krunoslav Filipčič, Maja Brlec, Ana Marija Stopar, Mario Čabraja, Igor Pintarič, Mateja Poročnik, Joško Javornik, Leon Trupej, Goran Golob, Vidan Akalović in dve podjetji: MPO in MPO 92. Ključno vlogo naj bi imela Stopar in Furlan, navaja portal.

Proti Furlanu, ki je v osebnem stečaju, v drugi zadevi sicer poteka tudi sojenje zaradi utaje 634.443 evrov davka na dodano vrednost pri uvozu sedmih luksuznih plovil v Slovenijo. Skupaj s soobtoženimi naj bi davek utajil z uvozom sedmih motornih plovil v Slovenijo, vrednih od dobrih 300.000 evrov do slabih 900.000 evrov.

Poleg Furlana naj bi bila policija po poročanju portala tudi pri podjetniku Tomažu Stoparju, ki je v preteklosti trgoval z vrednostnimi papirji.