c S
Mariborska univerza po poti boljšega črpanja sredstev EU 16.01.2019 14:51 Maribor, 16. januarja (STA) - Univerza v Mariboru se bo v nadaljnjem razvoju med drugim osredotočila na tesnejše povezovanje z lokalnim okoljem in gospodarstvom s ciljem boljšega črpanja sredstev EU v vzhodni kohezijski regiji. Eden že uspešnih primerov je projekt HPC RIVR, v okviru katerega se v Mariboru postavlja nacionalni superračunalniški center.

"Ta investicija je dober primer, kako lahko uspešno izvajamo kohezijsko politiko v našem okolju," je na današnjem srečanju z novinarji povedal rektor Zdravko Kačič.

V projektu HPC RIVR, ocenjenem na 20 milijonov evrov, so združili moči z Institutom informacijskih znanosti (IZUM) in Fakulteto za informacijske študijske v Novem mestu (FIŠ) ter zanj pridobili evropska in nacionalna sredstva. Če bo šlo vse po načrtih, ga bodo zagnali leta 2020.

"Za našo univerzo in Maribor je ta projekt izjemnega pomena, tudi zaradi tega, ker se bo preko tega mogoče vključiti v mreže v evropskem prostoru in tako postati del aktivnosti pri zagotavljanju računalniških zmogljivosti v Evropi," je za STA povedal rektor.

Po besedah prorektorja za prenos znanja Urbana Brena bo imel projekt daljnosežne učinke v regiji. "Najprej bomo pridobili prepotrebno raziskovalno infrastrukturo, nato pa bomo ustavili beg možganov. Ta strojna računalniška oprema bo preko principa odprtega dostopa na voljo vsem raziskovalcem in podjetjem v Sloveniji," je povedal.

Zelo zadovoljen je tudi z odzivom na javni razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere, ki ga je lani objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Medtem ko so na prejšnjem takšnem razpisu dobili z mariborske univerze le šest prijav, je bilo zdaj prijav 32. Rezultati razpisa naj bi bili znani prihodnji mesec. "Verjamemo v kakovost prijavljenih kandidatov in projektov ter se veselimo pozitivnih rezultatov," je povedal Bren.

Letošnje leto bodo na mariborski univerzi posvetili tudi spominjanju na prvega rektorja Vladimirja Bračiča, ki bi septembra dopolnil sto let. "To je priložnost, da se mu simbolično zahvalimo," je povedal vodja kabineta rektorja Jože Furman.

Med novostmi načrtujejo vzpostavitev katedre za zaslužne profesorje. Po besedah prorektorice za kakovost, kadre in pravne zadeve Janje Hojnik je pobuda prišla z njihove strani, saj si številni želijo biti še vedno dejavni.

Kačič, ki je položaj zasedel junija lani po predčasnem umiku prejšnjega rektorja Igorja Tičarja, ima v svoji ožji ekipi še Marino Tavčar Krajnc kot prorektorico za študijsko dejavnost, Zorana Rena kot prorektorja za znanstveno-raziskovalno dejavnost in Miralema Hadžiselimovića kot prorektorja za infrastrukturo. Položaj glavne tajnice univerze še vedno kot vršilka dolžnosti zaseda Mojca Tancer Verboten, po napovedih pa naj bi bil v kratkem objavljen javni razpis za to mesto.