c S
Bruselj s skoraj 192 milijoni evrov za promocijo kmetijskih proizvodov 16.01.2019 09:39 Bruselj, 16. januarja (STA) - Evropska komisija je objavila razpis za zbiranje predlogov za kampanje promocije kmetijskih proizvodov EU doma in na tujem. Letos bo za promocijo kmetijskih proizvodov namenjenih okoli 191,6 milijona evrov ali 12,5 milijona evrov več kot lani. Bruselj prijave zbira do 16. aprila, prejemnike pa bo objavil jeseni.

Na razpis se lahko prijavijo različni organi, od trgovinskih organizacij, organizacij proizvajalcev do agroživilskih skupin, odgovornih za promocijske dejavnosti, so sporočili s komisije in spomnili, da se kampanje običajno izvajajo tri leta.

Od 191,6 milijona evrov bo za sofinanciranje programov namenjenih 181,6 milijona evrov, 10 milijonov evrov pa za primer tržnih neravnovesij.

Kampanjam v državah z visoko stopnjo rasti, kot so Kanada, Kitajska, Kolumbija, Japonska, Koreja, Mehika in ZDA, bo namenjenih 89 milijonov evrov.

Del podpore bo namenjen tudi promociji posebnih proizvodov, kot so namizne oljke, ekološko pridelani proizvodi ali zaščiteni proizvodi (ZOP, ZGO, ZTP).

Evropska komisija s promocijsko politiko spodbuja pri prodaji kmetijskih proizvodov na vedno bolj konkurenčnem svetovnem trgu. Promocijske kampanje so zasnovane tako, da odpirajo priložnosti na novih trgih, namenjene pa so tako kmetovalcem kot širši prehranski industriji.