c S
V skupnosti občin zaradi višjih stroškov plač pričakujejo ponovno usklajevanje povprečnine 16.01.2019 06:30 Maribor, 15. januarja (STA) - Prve ocene Skupnosti občin Slovenije (SOS) kažejo, da bodo zaradi sprostitve plač in dogovorov iz decembra sklenjenih stavkovnih sporazumov povišani stroški plač "praktično izničili finančne učinke usklajevanj za povprečnino v letu 2019", so sporočili iz SOS. V skupnosti občin zato pričakujejo ponovno usklajevanje višine povprečnine.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost po prvi seji predsedstva skupnosti občin po lokalnih volitvah, doseženi dogovori na področju plač ne veljajo le za zaposlene v občinskih upravah, temveč tudi za vse javne zavode, ki so jih ustanovile lokalne skupnosti, na primer za vrtce, zavode in muzeje. Povprečnina naj bi nominalno sicer znašala 573,5 evra na prebivalca, vendar realnega izboljšanja finančnega stanja župani ne pričakujejo. "Z izplačilom januarske plače bo možno te ocene tudi potrditi," so prepričani.

Župani pričakujejo, da se bodo v kratkem srečali s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in uskladili višino povprečnine.

Ob dosegu sporazuma o višini povprečnine za letošnje leto v začetku novembra so predsedniki združenj občin sicer izrazili zadovoljstvo in ga označili kot soliden kompromis. Dogovorjena povprečnina za leto 2019 je za dobrih 20 evrov višja od lanske, a hkrati za 35 evrov nižja od takrat predvidenih stroškov v letošnjem letu.

Prav tako predsedstvo SOS pričakuje, da bo delovna skupina, ki bi naj preučila možne spremembe zakonodaje s ciljem zmanjšanja stroškov občin, pričela čim prej delovati. "Dejstvo namreč je, da na mnogih področjih zakonodaja še vedno vsebuje za občinske proračune škodljive ukrepe, obenem pa je v obravnavi zakonodaja, ki predvideva vnovično povečanje stroškov za občine," so zapisali.

Predsedstvo SOS je danes imenovalo tudi delovno skupino za decentralizacijo storitev države, ki jo bo vodila nova ptujska županja Nuška Gajšek. Župani predsedstva SOS so namreč ponovno opozorili, da se v različnih lokalnih okolji vse pogosteje ukinja finančne urade, krajevne urade upravnih enot, pošte, distribucijo električne energije in bankomate, kar pomeni centralizacijo, ki ni v skladu z namenom zagotavljanja skladnega regionalnega razvoja in omogočanja enakega dostopa vseh prebivalcev Slovenije do javnih storitev.

Opozorili so tudi, da zavzemanje za vitko državo povzroča zgolj prenašanje stroškov na občine in prebivalce, posledično pa to povzroča neenakopravno dostopnost do storitev za ljudi in neatraktivnost različnih področij Slovenije v primerjavi z Ljubljano.