c S
Izolska občina po prejetem sklepu o izvršbi z blokiranim računom 16.01.2019 06:27 Izola, 15. januarja (STA) - Izolska občina je danes prejela sklep o izvršbi podjetja R Mercuri, kar pomeni, da ima občina trenutno blokiran račun. Občina bo sicer zoper sklep predlagala odlog izvršbe, saj je medtem vložila predlog za revizijo sodbe, oziroma sodišču predlagala drugo izvršilno sredstvo.

V začetku leta je postala izvršljiva odškodninska terjatev podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli zoper občino v višino skoraj 1,9 milijona evrov. Toliko naj bi skupaj z obrestmi znašala izgubljena poslovna priložnost. R Mercuri je namreč leta 2005 kupil približno 2300 kvadratnih metrov veliko zemljišče s 600 kvadratnimi metri veliko halo, nato pa z nekim hrvaškim podjetjem sklenilo predpogodbo za prodajo v višini 3,03 milijona evrov ob pogoju, da v enem letu prenehajo veljati prostorske omejitve za tisto območje. Do tega ni prišlo, R Mecuri pa je kasneje zemljišče prodal Raiffeisen Leasingu za 1,9 milijona evrov.

V zadnjih tednih so predstavniki občine in podjetja iz Bistrice ob Sotli skušali najti rešitev, novi župan Danilo Markočič je podjetje tudi prosil za odlog plačila do marca, ko naj bi občinski svet sprejel občinski proračun za leto 2019.

Očitno so bili pogovori zaman, saj je Občina Izola danes prejela sklep o izvršbi, so na občini potrdili za STA. To pomeni, da ima občina v tem trenutku blokiran račun.

Občina bo sicer, kot so napovedali, zoper prejeti sklep predlagala odlog izvršbe, ker je zoper sodbo višjega sodišča v Mariboru vložila izredno pravno sredstvo, in sicer predlog za revizijo postopka, vse dokler vrhovno sodišče ne odloči o izrednem pravnem sredstvu.

Obenem bo občina na podlagi zakona o izvršbi in zavarovanju sodišču predlagala drugo izvršilno sredstvo, in sicer rubež nepremičnin namesto rubeža sredstev na računu.

Prav tako bo občina ugovarjala zoper rubež na sredstva občine na podlagi zakona o izvršbi in zavarovanju, saj meni, da rubež na sredstva na računu ni dopusten in predmet izvršbe ne morejo biti denarna sredstva, ki jih ima občina na računu za izvajanje svojih temeljnih nalog.