c S
Nad kranjsko porodnišnico ob finančnih težavah visi še odškodninska tožba 15.01.2019 13:49 Kranj, 15. januarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevala obravnava približno milijon evrov vredne odškodninske tožbe proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Bolnišnica ima sicer že brez tožbe velike finančne težave, saj je lani kljub sanacijskemu programu še vedno beležila milijonsko izgubo.

Tožbo sta vložila starša petletne deklice, ki je zaradi zapletov pri porodu utrpela hude posledice. Starša bolnišnici očitata zdravniško napako pri porodu. Osebje naj namreč ne bi opravilo potrebnih preiskav, zato se je deklica sedem ur dušila in rodila s cerebralno paralizo in epilepsijo. V bolnišnici očitke zavračajo in poudarjajo, da ni bila storjena nobena strokovna napaka.

Starša deklice od bolnišnice in Zavarovalnice Triglav zahtevata odškodnino in rente za izgubljeni prihodek, za prilagoditve in za strokovno pomoč, ki jo potrebuje deklica. Obravnava tožbe se je na kranjskem okrožnem sodišču začela februarja, ko je sodišče imenovalo sodna izvedenca rentgenologije ter ginekologije in porodništva, da bi preučila potek poroda oziroma ugotovila razlog za dekličine zdravstvene težave.

Danes so na sodišču zaslišali ginekologinjo Tanjo Premru-Sršen, ki je bila članica zunanje strokovne skupine zdravniške zbornice, ki je pregledala primer. Ocenila je, da je bil porod skrbno voden in v skladu z uveljavljeno prakso ter da kardiogram ni kazal na hipoksijo oziroma pomanjkanja preskrbe organov otroka s kisikom.

Meni, da je bil razlog za težave deklice sepsa zaradi okužbe s streptokokom b, s katero se je okužila v maternici. "Takšni primeri se dogajajo in jih ne moremo preprečiti," je izpostavila in dodala, da ni bilo indicev, ki bi kazali na kakšne težave in potrebo po carskem rezu.

Njeno mnenje je v nasprotju z nekaterimi drugimi strokovnjaki, ki so v tej zadevi podali svoje mnenje. Tudi sodni izvedenec radiologije Miran Jeromel je danes na sodišču na podlagi posnetkov magnetne resonance poudaril, da posnetki kažejo na hude hipoksične okvare organov zaradi pomanjkanja kisika in ne zaradi sistemske sepse, saj se vnetne spremembe na posnetkih kažejo drugače.

Na obravnavi 19. februarja bo svoje mnenje povedala še sodna izvedenka za ginekologijo in porodništvo. Nato bo sodišče, kot je napovedala sodnica Irena Ahačič, predvidoma zaključilo delo, ki se nanaša na pravni temelj za tožbo in bo izdalo vmesno sodbo. Če bo sodišče presodilo, da gre za zdravniško napako, bo sledila nadaljnja obravnava za določitev višine odškodnine.

V tem primeru bo predvidoma imenovan tudi izvedenec pediatrije. Pooblaščenka bolnišnice Kaja Breznik Ladinik pa je na podlagi ostalih strokovnih mnenj predlagala, da bi izvedenca pediatrije imenovali že v trenutni fazi postopka. Da bi bila njegova postavitev smiselna, pa ocenjuje tudi pooblaščenec tožečih Aljoša Ravnikar, "če sodišče meni, da je potrebno še njegovo mnenje o neobstoječi sistemski okužbi oziroma sepsi".

Če bo bolnišnica morala plačati odškodnino, bo to zanjo veliko finančno breme, saj se že sicer sooča z velikimi finančnimi težavami, ki izhajajo iz prenizkega finančnega vrednotenja zdravstvenih programov, ki jih izvaja, in prenizkega izpolnjevanja programov. Leto 2018 je bolnišnica, v kateri so sicer uspeli prenoviti več kot 50 let star porodni blok, zaključila z okoli milijon evri izgube.