c S
Brexit brez dogovora bi opazneje ogrozil slovenski izvoz 15.01.2019 12:48 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora bi po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ogrozil slovenski izvoz, ne le na Otok, pač pa tudi v druge članice unije. Za brexit brez dogovora obstaja 20-odstotna verjetnost, ocenjujejo na zbornici, kjer menijo, da bi se izvoz slovenskega blaga in storitev lahko zmanjšal za petino.

Izvoz blaga, proizvedenega v Sloveniji in izvoženega v Združeno kraljestvo, se je v letu 2018 po oceni Analitike GZS povečal za 11 odstotkov na 615 milijonov evrov, izvoz storitev pa za devet odstotkov na 210 milijonov evrov. V primeru brexita brez dogovora bi se lahko izvoz blaga in storitev v obdobju enega leta zmanjšal za do 20 odstotkov, torej za približno 160 milijonov evrov, bi se pa pozneje verjetno spet povečal.

Še približno za toliko bi se zmanjšal slovenski izvoz v druge članice EU, ki so trgovinsko močneje povezane z Združenim kraljestvom, so sporočili z GZS.

Glasovanje v spodnjem domu britanskega parlamenta o dogovoru o brexitu bo danes, po oceni GZS pa najverjetneje še ne bo odpravilo možnosti za brexit brez dogovora - scenarija, ki bi stopil v veljavo s 30. marcem, če se EU in Združeno kraljestvo ne bosta dogovorila o pogojih izstopa in obrisih prihodnje oblike sodelovanja.

Brexit brez dogovora bi prizadel predvsem mobilnost ljudi, blaga, storitev in kapitala. Združeno kraljestvo in EU sta namreč gospodarsko zelo povezani, čemur je v zadnjih desetletjih botrovala odsotnost carin in izenačitev standardov. To sodelovanje je vsaj na kratek rok zaradi negotovosti že sedaj ogroženo. Nekaj podjetij, ki izdeluje zelo občutljive izdelke, kot so motorji in drugi stroji, je namreč že pospešilo dobave v druge države, nekatere mednarodne finančne družbe pa so del svojega poslovanja že prenesle v finančna središča celinske Evrope, saj bi jim lahko brexit brez dogovora pomenil takojšen izpad posla.

V vseh evropskih gospodarstvih tudi oklevajo z odločitvami o investicijah v proizvodnjo, ki je vezana na izvoz. Neposredno so predvsem prizadete multinacionalke in regionalne družbe, ki imajo dvosmerno verigo vrednosti, ko je del izdelka denimo narejenega v Združenem kraljestvu, nato pa nazaj izvoženega v EU, iz tistih držav, ki z Združenim kraljestvom največ trgujejo: Nemčija, Francija, Nizozemska in Belgija. Posredno pa so prizadete tudi družbe, ki so njihovi dobavitelji, kar je pretežna vloga slovenskih izvoznikov.

Brexit brez dogovora bi pomenil tudi uvedbo mejnih kontrol. To bi povzročilo dodatna preverjanja, omejitve bi bile tudi pri uvozu izdelkov, zlasti tobaka in alkoholnih pijač. Zaradi carinskega pregleda bi se povprečni čakalni čas prehoda čez mejo povečal za štirikrat, to pa bi med storitvami ogrozilo predvsem transport.

Kot ugotavljajo na GZS, letno slovenski avtoprevozniki opravijo za 40 milijonov evrov prometa za britanske naročnike. Zaradi uveljavitve različnih standardov med EU in Združenim kraljestvom pa bi dodatne stroške povzročila prilagoditev izdelkov ali storitev, in sicer tako pri hrani, zdravilih, kemikalijah.