c S
Maribor in poslanci s tega območja proti izčrpavanju DEM in vinjetam na hitri cesti 15.01.2019 06:27 Maribor, 14. januarja (STA) - Novi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je danes gostil poslanke in poslance DZ, ki prihajajo s tega območja. Govorili so o možnostih sodelovanja za dosego "skupnih ciljev v prid regiji". Med drugim si bodo skupaj prizadevali za ustavitev izčrpavanja Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) in ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor.

Kot je po srečanju na sedežu mariborske občine povedala poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik kot predsednica poslanskega Kluba 7, so se zavezali, da si bodo prizadevali za ponovno vzpostavitev nadzornega sveta DEM s ciljem, da del dobička ostane v regiji. Obenem pozivajo Slovenski državni holding (SDH) in vlado, da se sedež Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) preseli v Maribor. "Ker ne pristajamo na izčrpavanje regije," je poudarila.

Na slednje je pred dnevi opozoril predsednik sveta delavcev DEM Vlado Šega. "Letos bomo prebili poldrugo milijardo, ki je odtekla iz DEM po širni Sloveniji, tja od nastanka holdinga. Seveda po tem, ko nam bo krovna družba HSE pobrala še ves lanski dobiček ... Na vsak naš zaslužen evro gre v Ljubljano poldrugi. In tam se odloča o vsem in res prav vsem. Kar tako brez znanja. Argument moči je že davno povozil moč argumentov," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

"Treba je najti pot do denarja, ki se izteka iz Drave v druge dele Slovenije, da se vsaj delno vrne v regijo," se je strinjal Arsenovič. "Navsezadnje je hidroenergija, ki jo pridobivajo v DEM, obnovljiv vir, ki mora biti temelj gospodarskega in družbenega razvoja regije," je dodal.

Klub 7, ki ga sestavlja 11 poslancev sedme volilne enote, si bo po današnjih napovedih prizadeval tudi za sistemski zakon o Pohorju in Dravi. Za prvi cilj so si zadali sklic sestanka vseh deležnikov, na katerem bodo razpravljali o možni vsebini zakona.

"Želimo povabiti vse, od predstavnikov občine do univerze, razvojnih agencij, gospodarske zbornice, da vidimo, kaj bi sploh želeli, da se s Pohorjem zgodi. Ali bi želeli še naprej imeti le zimsko sezono ali se bomo končno usmerili v to, da bo Pohorje živelo 365 dni v letu," je dodala Divjak Mirnikova.

Čeprav so se prejšnji poskusi izkazali za neuspešne, bodo ponovno poskušali tudi prepričati Dars v ukinitev vinjet za osebna vozila na hitri cesti skozi Maribor. Po besedah poslanca SMC Branislava Rajića imajo zdaj dodaten argument zaprtje Ljubljanske ceste, kjer se gradi podvoz pod železnico. "Nujno potrebujemo dodatno prometno povezavo," je dejal.

Današnjega sestanka so se poleg Divjak Mirnikove in Rajića udeležili Jurij Lep (DeSUS), Dejan Kaloh (SDS), Bojana Muršič (SD), Andrej Rajh (SAB), Franc Trček (Levica) in Gregor Židan (SMC), ni bilo pa Karmen Furman (SDS), Zmaga Jelinčiča (SNS) in Bojana Podkrajška (SDS).

Po besedah Arsenoviča so se dogovorili za redna mesečna srečanja, "tako da bomo tvorno sodelovali v času celotnega mandata". "To štejem kot izjemno dobro in razvojno potezo vseh, ki živimo v tej regiji in se borimo za to, da bi nam bilo bolje," je dodal.

Divjak Mirnikova je izpostavila, da so v Klubu 7 predstavniki tako koalicije kot opozicije, saj želijo s svojimi aktivnostmi preseči strankarske delitve. "Prihajamo iz vseh političnih opcij in smo se zmenili, da bomo delali za skupno dobro za vse nas, ki tukaj živimo," je dejala.