c S
Britanski poslanci odločajo o dogovoru o brexitu 15.01.2019 15:00 V spodnjem domu britanskega parlamenta bo danes ključno glasovanje o dogovoru o brexitu. Kaže, da dogovor ne bo dobil zadostne podpore, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci. Najbolj sporno je varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Britanski poslanci bi morali o dogovoru, ki ga je britanska vlada novembra dosegla z EU, glasovati že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil.

Za podporo dogovoru je potrebnih 320 poslanskih glasov. Od 650 poslancev spodnjega doma parlamenta jih bo namreč glasovalo 639.

EU je pred ključnim glasovanjem v pismu britanski premierki potrdila zagotovila, da si bo prizadevala izogniti se uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku. Ta zagotovila, ki so jih decembra opredelili voditelji članic unije, imajo pravno vrednost.

Mayeva je v ponedeljkovem govoru pred tovarniškimi delavci, s katerim je skušala britanske poslance prepričati v podporo dogovoru o brexitu, pozdravila zagotovila EU. Kot je poudarila, imajo pravno vrednost in zato je še verjetneje, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno. Poslance je tudi pozvala, naj "v dobro države" podprejo dogovor.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju se kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij.

London, 15. januarja (STA)
Foto: STA