c S
Funt pred glasovanjem o brexitu najvišje v sedmih tednih 14.01.2019 14:07 London, 14. januarja (STA) - Vrednost funta pred ključnim torkovim glasovanjem o brexitu v britanskem parlamentu raste in je danes v primerjavi z dolarjem dosegel najvišjo vrednost v sedmih tednih. Vrednost funta se je dvignila na 1,2879 dolarja, kjer je bil nazadnje novembra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrednost evra pa je v primerjavi z britansko valuto upadla na 88,96 funta, kar je najnižje po decembru.

Analitiki pričakujejo, da bodo britanski poslanci kljub pozivu premierke Therese May v torek zavrnili dogovor med Veliko Britanijo in EU o brexitu. Poslanci bi morali o dogovoru glasovati že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo Mayeve prestavil.

Velika Britanija se bo v primeru zavrnitve dogovora po besedah Mayeve znašla "na neznanem terenu". Britanska premierka bi se po navedbah virov v EU takoj po zavrnitvi sešla s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s katerima se bo posvetovala o nadaljnjem ravnanju.