c S
S Pahorjem na obisk v Srbijo tudi gospodarska delegacija 14.01.2019 12:47 Ljubljana, 14. januarja (STA) - Predsednika republike Boruta Pahorja bo konec meseca na uradnem obisku v Srbiji spremljala tudi gospodarska delegacija. V njej bodo predstavniki podjetij, ki jih zanimajo področja digitalizacije poslovanja in uprave, krožnega gospodarstva, turizma ter drugih povezanih dejavnosti.

Enodnevni obisk slovenske gospodarske delegacije v organizirajo Gospodarska zbornica Slovenije, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencija Spirit Slovenija.

Sodelujoči gospodarstveniki se bodo 28. januarja v Beogradu udeležili slovensko-srbske poslovne konference, kjer jih bosta med drugim nagovorila slovenski predsednik Pahor in srbski predsednik Aleksandar Vučić. Predstavili jim bodo gospodarski položaj in trende v obeh državah, sledila bo okrogla miza o digitalizaciji poslovanja in uprave, ker se srbska stran zelo zanima za izkušnje s področja glampinga, pa bo mogoče prisluhniti tudi predavanju o novih trendih v turizmu.

Srbija je deseta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Medsebojna blagovna menjava že vrsto let krepko presega milijardo evrov, pri čemer Slovenija beleži občuten presežek. V letu 2017 je menjava med državama znašala nekaj več kot 1,3 milijarde evrov, v prvih devetih mesecih lani pa se je izvoz v Srbijo povečal še za devet odstotkov, uvoz od tam pa celo za 26 odstotkov.

Slovenija v Srbijo izvaža predvsem osebna, transportna in vlečna vozila ter njihove sestavne dele, pa tudi avtomobilske gume, izdelke strojne industrije in gospodinjske aparate. Od tam pa uvaža aluminijaste plošče, medicinske aparate, hladilnike, izdelke iz železa in orodja.

Velik del blagovne menjave oziroma uvoza je povezan tudi s slovenskimi poslovnimi investicijami v Srbiji, katerih vrednost po zadnjih podatkih Banke Slovenije presega milijardo evrov. Po drugi strani je Slovenija vse bolj privlačna tudi za srbske investitorje. Vrednost srbskih investicij v slovensko gospodarstvo že presega 200 milijonov evrov, med najpomembnejšimi pa so Comtrade, Fructal, hotela Kempinski in Intercontinental, Letališče Portorož in Gorenjska banka.

Kot so sporočili z GZS, poslovne priložnosti za slovenska podjetja v Srbiji še niso izčrpane. Možnosti vidijo predvsem v višjih oblikah sodelovanja, vključno s skupnim nastopom na tretjih trgih na področjih, ki jih nagovarja tokratna delegacija, torej digitalizacije, krožnega gospodarstva in turizma.