c S
Koroško gospodarstvo za čimprejšnjo izgradnjo hitre ceste 14.01.2019 11:24 Dravograd, 14. januarja (STA) - Pred sredinim sestankom na ministrstvu za infrastrukturo, kjer bodo vnovič presojali Darsov časovni načrt izgradnje hitre ceste proti Koroški, se na Koroškem povečujejo napetost in pričakovanja. Koroško gospodarstvo se je vnovič zavzelo za čimprejšnjo izgradnjo hitre ceste, mladinska iniciativa pa poziva podpornike projekta, da obsodijo čakanje.

Dars je 19. decembra lani ministrstvu za infrastrukturo in članom odbora za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi predstavil noveliran časovni načrt izgradnje severnega dela tretje razvojne osi. Ta načrt se precej razlikuje od časovnega načrta, ki ga je Dars pripravil za protokol, ki ga je julija 2017 takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič podpisal s predstavniki koroške in savinjsko-šaleške regije.

Med drugim nov Darsov načrt za dva odseka med Šentrupertom in Slovenj Gradcem, ki bi se glede na protokol morala začeti graditi konec leta 2019, začetek gradnje predvideva leto dni kasneje, zaključek pa leta 2026, kar je tri leta kasneje od načrta v protokolu.

Korošci so predlagano novo časovnico zavrnili in poudarili, da niso nastale nobene objektivne okoliščine, ki bi zamik upravičevale. Od sredinega sestanka pričakujejo terminski načrt, ki bo bližje rokom v protokolu, v nasprotnem primeru že napovedujejo protestne aktivnosti.

Tudi GZS Koroška gospodarska zbornica je v današnjem sporočilu za javnost zapisala, da je za gospodarstvo takšen zamik gradnje hitre ceste do Slovenj Gradca nesprejemljiv, prav tako je gospodarstvo razočarano zaradi zamikov glede načrtovanja in umeščanja hitre ceste severno od Slovenj Gradca.

GZS Koroška gospodarska zbornica zato predsednika vlade Marjana Šarca poziva, da stori vse, da bo vlada skupaj s pristojnimi, ki so vključeni v izvedbo projekta izgradnje severnega kraka tretje razvojne osi, storila vse, da se projekt izvede v rokih, ki so bili določeni s protokolom. S tem bo Koroški, njenemu gospodarstvu in prebivalcem omogočila enakovredne pogoje za razvoj v primerjavi s slovenskimi regijami z urejeno prometno infrastrukturo, so navedli v zbornici.

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os pa je pred sredinim sestankom danes pozvala vse Korošce in podpornike projekta 3. razvojne osi, da na družbenih omrežjih "obsodijo čakanje in laži", vso zainteresirano javnost pa so povabili, da pridejo v času sredinega sestanka, ki se začne ob 12. uri, pred ministrstvo za infrastrukturo z namenom, da se čim prej seznanijo z nadaljnjo usodo protokola o izgradnji 3. razvojne osi na Koroško.

Da se časovnica projekta čim bolj približa, pričakuje tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je v nedavni izjavi za Koroški radio dejal, da vlada vse infrastrukturne projekte jemlje zelo resno in da glede tretje razvojne osi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek dela na tem, da se Darsova časovnica nekoliko spremeni in premakne bližje. "Ta vlada bo naredila vse, da se ta časovnica čim bolj približa in da se gradnja prične, ker resnično s tem vsi izgubljamo," je dejal Šarec.

Na Darsu, ki ni bil podpisnik protokola, pa poudarjajo, da je bila časovnica za protokol pripravljena že februarja 2017 in da je zdaj ključni razlog za zamik projekta ta, da je projekt bistveno zahtevnejši, kot se je domnevalo na začetku. Na Darsu poudarjajo tudi, da na projektu intenzivno delajo.