c S
Tudi v Termitu odločno zavrnili očitke moravške občine o nevarnih odpadkih 12.01.2019 10:13 Moravče, 11. januarja (STA) - V podjetju Termit ostro zavračajo očitke Občine Moravče, da na tamkajšnji deponiji odlagajo nevarne odpadke. Kot so zapisali, sprejemajo zgolj inertne in nenevarne odpadke, za katera imajo ustrezna okoljevarstvena dovoljenja agencije za okolje. Občino in ljudsko iniciativo pozivajo k predložitvi dokazov, v nasprotnem bodo ugled ščitili na sodišču.

"Termit je družbeno odgovorno podjetje, ki spoštuje vsa izdana okoljevarstvena dovoljenja ter vso relevantno zakonodajo," so v odzivu na četrtkovo novinarsko konferenco Občine Moravče, na kateri je ta podjetje obtožila odlaganja nevarnih materialov na deponijo, zapisali v Termitu. Pojasnili so, da postopek sprejema odpadkov poteka nadzorovano in v skladu z najvišjimi standardi.

Vsako pošiljko po navedbah Termita najprej pregleda sprejemno-odpremna službe, ki preveri ustreznost dokumentacije ter pošiljko stehta. Sledi kontrola materiala, ki ga opravi rudarski nadzornik, nato material sprejmejo in skladiščijo v za to pripravljenih boksih na lokaciji, ki jo določa okoljevarstveno dovoljenje, so opisali. "Šele po ustrezni predelavi in ponovni analizi se material vgradi na sanacijsko območje," zatrjujejo v družbi.

Navedbe moravškega župana Milana Balažica, da Termit na območju sanacije odlaga nevarne odpadke, med katerimi naj bi bili tudi azbest in olja, v družbi ostro zavračajo. Da na območju sanacije odlagajo zgolj tiste materiale, za katere imajo ustrezna dovoljenja, po njihovih besedah potrjujejo tudi vse analize in inšpekcijski nadzori, ki niso odkrili nepravilnosti.

"Prav tako Termit odločno zanika navedbe, da s svojim delovanjem onesnažuje tla, vodo in zrak. Zunanje pooblaščene institucije namreč redno izvajajo vse predpisane meritve vseh Termitovih vplivov na okolje," so dodali. Očitki o zavajajočih analizah, ki naj bi jih plačevali sami, so, kot so izpostavili, popolnoma neresnični.

Občina Moravče je v četrtek izrazila ogorčenje, da v Moravče nevarne odpadke dovaža tudi Kemis, kar so podobno kot v Kemisu zavrnili tudi v Termitu. "Dejstvo je, da Termit z družbo Kemis sodeluje že leta. V Termit vozijo nenevarne in inertne odpadke, za katere imamo vsa potrebna dovoljenja. Ti odpadki ne nastajajo v Kemisu, temveč pri njihovih poslovnih partnerjih," so potrdili pojasnilo Kemisa.

V Termitu Balažica in predstavnike Ljudske iniciative pozivajo, da v najkrajšem času predstavijo konkretna dokazila o odlaganju nevarnih odpadkov na deponiji družbe Termit, v nasprotnem bodo svoj ugled zaščitili po pravni poti.