c S
Na kratko iz gospodarstva 12.01.2019 10:13 Ljubljana, 11. januarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Sindikat kmetov Slovenije od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahteva, da se izobraževanja, ki so obvezna za vse rejce, vključene v ukrep dobrobit živali, izvedejo na območjih posameznih upravnih enot, to je na vsaj 58 lokacijah, in se tako približajo rejcem goveda, prašičev ali drobnice. Kot so namreč pojasnili na današnji novinarski konferenci, je ministrstvo izvedbo obveznega izobraževanja prek javnega razpisa dodelilo podjetju Monotro, to pa je zmanjšalo število lokacij izobraževanj; če so bila leta 2017 izobraževanja izvedena na 69 lokacijah, bodo letos na le 13 lokacijah. Posledično to pomeni za rejce tudi do 100 kilometrov vožnje v eno smer, so sporočili iz sindikata.

V nadzorni svet družbe SŽ - Infrastruktura se je vrnil Silvo Berdajs, ki je lani zaradi nedostojnega komuniciranja in groženj odstopil z vseh nadzorniških funkcij na Slovenskih železnicah. Na to mesto so ga imenovali v sredo, potem ko so ga zaposleni prosili, naj prevzame funkcijo, danes poroča Dnevnik. Berdajs je bil v nadzorni svet imenovan soglasno, nadomestil pa je Matjaža Hribarja.

V sodni register je bil danes vpisan sklep skupščine delničarjev iz lanskega novembra o iztisnitvi malih delničarjev iz družbe Rekreacijsko turistični center Krvavec ter prenosu njihovih delnic na Alpsko investicijsko družbo. Z današnjim dnem se je tako na Alpsko investicijsko družbo prenesel še 0,8-odstotni delež prevzete družbe, za katerega bo plačala denarno odpravnini v višini 1,53 evra za delnico, je razvidno iz objave na Ajpesu.

V sodni register je bila danes vpisana sprememba zasedbe nadzornega sveta družbe Gen energija, in sicer je Mitjo Svoljšaka zamenjala Vanessa Grmek. Marjanu Pintarju pa je 31. decembra 2018 prenehalo članstvo v nadzornem svetu družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi, ki prav tako posluje v okviru skupine Gen, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Krka je od 4. do 10. januarja na Ljubljanski borzi odkupila 6041 lastnih delnic v skupni vrednosti 348.651 evrov in in jih ima tako v lasti 907.325 oz. 2,767 odstotka vseh. Cena za delnico se je gibala od 57,38 do 58 evrov, je Krka sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Iz Ljubljanske borze so sporočili, da so danes od 14.35 do konca trgovalnega dne začasno ustavili trgovanje z obveznicami družbe Delo prodaja (DPR1). Trgovanje so ustavili zaradi odstopanja tečaja od referenčnega tečaja za več kot 30 odstotkov.