c S
Prva deveterica doživetij z znakom Slovenia Unique Experiences 12.01.2019 09:58 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Slovenska turistična organizacija (STO) je izbrala prvo deveterico doživetij, ki se bodo ponašala z znakom Slovenia Unique Experiences (edinstvena doživetja Slovenije). Gre za doživetja, ki izpolnjujejo obljubo in podpirajo položaj Slovenije kot zelene, butične destinacije za petzvezdična doživetja, so sporočili z STO.

Na prvi pilotni poziv, ki se je zaključil 15. novembra lani, se je sicer prijavilo 16 ponudnikov oziroma 17 doživetij. Petčlanska komisija je decembra prijave ocenila na osnovi 40 kriterijev, ki so razvrščeni v 10 vsebinskih sklopov - lokalno, avtentično, edinstveno, izkustveno, zeleno, butično, premium, dodana vrednost, desezonalizacija in (kvalitativno ocenjena) petzvezdičnost.

Prvo serijo potrjenih doživetij sestavljajo doživetja Garden Village - Noč v hišici na drevesih, sredi gozda in z lastnimi vrtovi (Plantea, Garden Village Bled), Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji - podaljšan vikend v naravi (Zavod Symbiosis, Bloke), Pripoved vojaka s Soške fronte (Kobariški muzej), Ljubljanski grad za vas - individualno grajsko doživetje (Javni zavod Ljubljanski grad), Vintage gourmet tour (Oljarna Lisjak, Koper), Ogled rudnika s kajakom (Podzemlje Pece), Po poteh Luke Čeča (Postojnska jama), Ribogojnica Fonda (Ribogojnica Fonda) in Brko tura (Turizem Ljubljana).

STO bo organizatorjem teh doživetij na tujih trgih nudila trženjsko podporo in zagotovila dodatno izpostavljenost. Do konca februarja bo zbirka predstavljena na portalu www.slovenia.info, doživetja pa vključena v različna promocijska orodja STO, so sporočili iz organizacije.

Že prihodnji teden bo STO objavila nov poziv, ki bo odprt do konca 2019, prvi rok za odpiranje prijav pa bo 15. marec.

Na STO so se za izbor certificiranih doživetij odločili, ker potrebujemo enotno razumevanje, kaj sploh je petzvezdično doživetje, je ob predstavitvi prvega poziva junija lani pojasnila Miša Novak iz organizacije.

Produkti, označeni s Slovenia Unique Experiences - recommended by Slovenian Tourist Board, bodo posebej izpostavljeni, ko bodo turisti raziskovali možnosti preživljanja časa v Sloveniji. Za ponudnike izbranih produktov bo znak prinašal dodatno izpostavljenost in vidnost, njegova posledica pa bo tudi povečevanje kakovosti, razlikovanje in razvoj lastne zgodbe. Za obiskovalca bo kot skrbno izbrana zbirka edinstvenih doživetij zmanjševal tveganje in olajševal izbiro. Za STO oziroma državo pa projekt pomeni uresničevanje zelene turistične obljube.

Izbrani projekti lahko sicer v roku petih mesecev pričakujejo še obisk skritega gosta, ki bo navedbe iz prijave preveril še na terenu.