c S
Spletna banka N26 z rekordno višino zbranih sredstev med nemškimi fintech podjetji 13.01.2019 09:29 Berlin, 12. januarja (STA) - Nemška spletna banka N26 je za zagon svojih storitev v ZDA zbrala 300 milijonov dolarjev (257 milijonov evrov), kar predstavlja najuspešnejšo kampanjo za zbiranje sredstev med nemškimi tehnološkimi podjetji, ki ponujajo finančne storitve (t. i. fintech podjetji). Ocenjena vrednost družbe zdaj znaša 2,7 milijarde dolarjev (2,31 milijarde evrov).

Večino zbranih sredstev sta zagotovila ameriški sklad tveganega kapitala Insight Venture Partners in singapurski državni sklad GIC, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Eden prvih vlagateljev v N26 David Rosskamp je ocenil, da velika količina zbranih sredstev predstavlja znak zaupanja ameriških in azijskih vlagateljev v sposobnost podjetja, da razvije globalno poslovanje.

Posebnost berlinske N26 je v tem, da deluje povsem spletno. Uporabniki vse potrebno opravijo prek mobilne aplikacije ali računalnika, fizičnih poslovalnic pa ni. Tudi račun je tako mogoče odpreti le prek računalnika ali pametne mobilne naprave.

To prinaša številne prednosti, med drugim poenostavitve postopkov brez čakalnih vrst, pa tudi slabosti, kot je odsotnost poslovalnice, kamor bi se lahko po potrebi obrnili na pomoč.

Analitiki tako menijo, da račun pri N26 ne more učinkovito nadomestiti običajnega bančnega računa, predstavlja pa njegovo zelo učinkovito dopolnitev, ki bi sčasoma morda lahko prerasla v edini račun.