c S
Kupnina od nove obveznice za zmanjšanje dolga 13.01.2019 09:01 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Slovenija je v začetku tedna izdala za 1,5 milijarde evrov desetletnih obveznic, s tem prehitela druge države, ki se te dni prav tako na novo zadolžujejo, ter dosegla ugodno obrestno mero. Denar ji bo prišel še kako prav, saj mora februarja odplačati za 2,3 milijarde evrov dolga, do konca leta pa še za skoraj pol milijarde.

Kot prva od držav z evrom v tem letu je Slovenija novo desetletno obveznico izdala v ponedeljek. "Gre za prvo ponudbo državne obveznice v območju evropskih držav letos," so se pohvalili na finančnem ministrstvu, kjer uspešno izdajo vidijo tudi kot znak zaupanja vlagateljev v našo državo. Zadovoljni so tudi z obrestno mero, postavljeno pri 1,1875 odstotka.

V prihodnji tednih je na trgu pričakovati veliko ponudbo vrednostnih papirjev, predvsem Sloveniji konkurenčnih izdajateljev, kot sta Belgija in Irska. "Vse to pomeni velik pritisk za zvišanje obrestne mere in pribitkov ter povečano nestanovitnost trgov in posledično višje stroške financiranja, zato smo se odločili za pogumno potezo in odprli trg državnih obveznic," so odločitev za zadolžitev takoj v začetku januarja pojasnili na ministrstvu.

Izdaja obveznice bo državi omogočila, da bo lahko refinancirala zapadle glavnice iz prejšnjih zadolžitev z novim cenejšim posojilom, s tem pa tudi zmanjšala stroške za obresti. Ti bodo letos znašali 799 milijonov evrov, medtem ko so še pred petimi leti presegali milijardo evrov.

Kot načrtujejo na finančnem ministrstvu, naj bi dolg državnega proračuna konec leta znašal 28,3 milijarde evrov. To bi bilo 58,4 odstotka BDP in tako za 5,4 odstotne točke manj kot ob koncu leta 2018.

Še nekoliko ugodneje se je sicer Slovenija zadolžila januarja lani, ko je z izdajo prav tako za 1,5 milijarde evrov desetletnih obveznic dosegla obrestno mero v višini enega odstotka. A pred tem je v letu 2015 prodala za dve milijardi evrov desetletnih obveznic po 2,125-odstotni obrestni meri, predlani pa za milijardo evrov po 1,25-odstotni obrestni meri.

Že prihodnji mesec bo morala naša država odplačati za 2,3 milijarde evrov dolga, pri čemer ima poleg nove zadolžitve že zagotovljenih tudi 570,5 milijona evrov iz zadolžitve v letu 2018, 543,1 milijona evrov pa je na voljo iz naslova kupnine od prodaje deleža v NLB.

Letos po podatkih finančnega ministrstva zapade za skupaj 2,8 milijarde evrov dolga. Po februarskem poplačilu 2,3 milijarde evrov ga bo torej do konca leta ostalo za poplačilo še za 490 milijonov evrov.

Slovenija se kot članica območja evra že vrsto let zadolžuje z izdajo evrskih obveznic, le v obdobju med letoma 2012 in 2014 se je zaradi ugodnejših pogojev zadolževala z obveznicami, denominiranimi v ameriških dolarjih. Te obveznice je leta 2016 z namenom uravnavanja izpostavljenosti tečajnemu tveganju začela odkupovati in jih nadomeščati z evrskimi. Nazadnje je to storila marca lani.