c S
Uprava za pomorstvo do dobrih dveh milijonov evrov za povečanje varnosti na morju 13.01.2019 09:01 Koper, 12. januarja (STA) - Uprava za pomorstvo si je z uspešno prijavo na razpis izborila 2,2 milijona evrov za projekt vzpostavitve centra za nadzor prometa in upravljanja v kriznih situacijah na morju. Na ta način bodo posodobili celoten sistem nadzora in upravljanja v kriznih situacijah na morju ter izboljšali varnost, pojasnjuje direktor uprave Jadran Klinec.

Za izpeljavo projekta bodo dobili okoli 1,6 milijona evrov kohezijskih sredstev, preostanek pa bo šel iz državnega proračuna.

V okviru projekta bodo vzpostavili krizni center, ki bo pomemben zlasti v primeru večjih nesreč, ki terjajo, da se sestanejo vsi člani koordinacije služb na morju. Obenem pa bodo izpeljali nadgradnjo senzorjev, merilnih naprav in prikazovalnikov, je za STA pojasnil Klinec.

Dosedanjo opremo bodo na ta način posodobili oz. nadgradili. Kot je izpostavil direktor uprave za pomorstvo, sistem sicer zagotavlja minimalne standarde in zahteve področne evropske direktive, vendar ima obstoječa infrastruktura na trenutnem sedežu uprave, ki je starejši in spomeniško zaščiten objekt, velike omejitve. Ob slabem vremenu so velikokrat imeli celo težave s postavitvijo opreme in je sistem "padel" ravno takrat, ko je bilo najbolj kritično.

Nadgradili bodo videonadzor, posodobili komunikacijo skladno z zahtevanimi standardi, dobili nove vremenske senzorje in prišli do svojega radarja, ki bo specifično služil njihovim namenom - doslej so se namreč priklapljali na radar policije. Poleg tega si obetajo še dodaten radar za zaznavo oljnih madežev na morju, pri čemer je sicer še odprto vprašanje, ali bodo fizično dobili dva ločena radarja ali pa bo šlo za en radar z več integriranimi funkcijami.

Nenazadnje pa bodo zagotovili tudi t.i. redundanco oziroma dodaten center za vodenje in upravljanje prometa na morju na ločeni lokaciji za primer izpada sistema.

Na upravi za pomorstvo so si postavili cilj, da sistem nadgradijo še v tem letu. Razpisna dokumentacija je v zaključni fazi in predvidoma januarja ali najkasneje februarja bodo objavili mednarodni razpis. V Sloveniji namreč ni ponudnikov tovrstne opreme, so pa po besedah Klinca že bili v stiku s potencialnimi ponudniki, tako da pričakujejo več ponudb. Vsekakor bodo zahtevali sistem na ključ, saj se želijo izogniti drobljenju razpisa in dodatnim posrednikom.

Vzporedno z nadgradnjo sistema poteka tudi gradnja novih prostorov uprave za pomorstvo. Okoli štiri milijone evrov vredna investicija bo predvidoma zaključena proti koncu februarja oz. v začetku marca. Kot je povedal Klinec, dela tečejo pospešeno, zato se nadejajo, da bo vse nared v predvidenih rokih. Sama selitev osebja na novo lokacijo pa bo postopna in bo potekala čez celo leto. Že konec tega meseca pa v Koper prihaja novo ekološko plovilo.