c S
Družba Hotel Diana menjala lastnika 14.01.2019 07:19 Murska Sobota, 13. januarja (STA) - Olga Belec, sicer državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, je prodala družbo Hotel Diana, ki upravlja istoimenski hotel v Murski Soboti. Nova lastnika sta Jasna Klepec iz Velenja in Željko Jovanović iz Traversetola v Italiji. Še vedno pa je za 1,8 milijona evrov naprodaj stavba hotela.

Belčeva je družbo kupila februarja 2013 od takratnega lastnika Jožeta Pipenbaherja. Ustanovil jo je novembra 2007 in je do prevzema poslovala z izgubo. Še do pred kratkim je imela milijonsko izgubo iz poslovanja v minulih letih, na očitke, da so tudi pod njenim vodstvom slabo gospodarili, pa Belčeva za STA odgovarja, da so zadnja štiri leta poslovali z dobičkom med 10.000 in 30.000 evri, izid za lani pa bo še boljši.

"Če ga ne bi kupila, bi podjetje leta 2013 zagotovo končalo v stečaju. In že takrat sem rekla, če mi je uspelo rešiti več kot 50 delovnih mest vsaj za eno leto, sem naredila veliko. Pa sem jih rešila za skoraj šest let," pojasnjuje Belčeva. Bila je 90-odstotna lastnica, 10-odstotni delež je imel njen sin Patrick Belec.

Novi lastniki so po njenih besedah podjetje prevzeli v najboljši kondiciji do zdaj, kar izkazujejo številke in uradni podatki. "Nočitve smo v zadnjem letu povečali s približno 18.000 na približno 24.000, s tem dobičkom pa pokrivali izgube, ki smo jih podedovali, na pa pridelali sami," pravi Belčeva.

Ob dejstvu, da so zaposlenim dolgovali regres za več let in da so skupaj s predstavniki sindikata gostinstva in turizma naredili načrt, po katerem bi delavcem izplačali dolg, pravi: "Plačali smo zaostali regres za štiri leta in tekočega za leta 2013, 2014, 2015 in 2018. Ostali sta samo leti 2016 in 2017, ki bosta delno ali v celoti izplačani letos, odvisno od poslovanja novih lastnikov, ki so pravni nasledniki vsega in ki so z vsem seznanjeni, saj je bil opravljen skrbni pregled podjetja."

Medtem družba Heta Asset Resolution iz Ljubljane še išče kupca za stavbo hotela. In čeprav so se že večkrat pojavile govorice, da so ga našli, ga očitno še ni. Pred leti je bila stavba naprodaj za dobra dva milijona evrov, zdaj se prodaja za 1,8 milijona evrov.

Belčeva ob tem pravi, da bi sama težko dobila več milijonov evrov za nakup in predvsem prenovo hotela, kar je najbolj nujno, zato se je odločila, da se ne bom več potegovala za nakup nepremičnine, ki jo je imela v najemu.

"Posledično mi ni preostalo drugega, kot da podjetje, ki je čedalje uspešneje poslovalo, prodam nekomu, ki se bo potegoval za nakup zgradbe. S tem sem že drugič rešila 50 delovnih mest, ki bodo pod novimi lastniki lahko delali naprej," dodaja Olga Belec.

Nova 90-odstotna lastnica družbe Jasna Klepec je nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške območne razvojne agencije in je vodenje družbe prevzela 3. januarja.

S ponudbo kupca pa Belčeva utemeljuje sklep skupščine pred koncem leta o zmanjšanju osnovnega kapitala zaradi pokrivanja prenesene izgube s skoraj 864.000 na 7500 evrov. "Zato, ker sami pač nismo mogli odkupiti nepremičnine, kar smo ves čas želeli. Vendar teh 864 tisočakov ni bilo v denarju, ampak so bile to konvertirane terjatve prejšnjega lastnika, zato smo počistili bilance, kar bi lahko storili že pred štirimi leti in se potem ne bi govorilo o milijonski izgubi."

Največji soboški hotel ima 97 sob s 186 ležišč in kongresni center za 500 ljudi. Zgradili so ga leta 1967 in obnovili leta 2009.