c S
Volkswagen lani z rekordno prodajo 11.01.2019 14:28 Wolfsburg, 11. januarja (STA) - Nemška avtomobilska skupina Volkswagen je lani prodala 10,83 milijona vozil, kar je 0,9 odstotka več kot predlani in največ doslej. Rekord je koncernu uspelo doseči kljub zaostrenim razmeram v svetovni trgovini in novi evropski zakonodaji glede izpustov, ki je v zadnjih mesecih leta poskrbela za občutno nižje prodajne številke.

"Zelo smo zadovoljni s temi odličnimi rezultati. Še posebej v drugi polovici leta stvari za nas niso bile lahke," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja prodaje v skupini Volkswagen Christian Dahlheim.

Rekordno prodajo so zabeležile znamke Volkswagen, Škoda, Seat, Porsche in Lamborghini. Nekoliko slabše se je odrezala le premijska znamka Audi, ki je zabeležila 3,5-odstotno znižanje prodaje. V skupini Volkswagen je sicer 12 znamk.

K rasti je precej prispevalo močno povpraševanje po vse bolj priljubljenih športnih terencih, ki gredo zelo dobro v prodajo na vseh ključnih trgih, torej v Evropi, ZDA, na Kitajskem in v Južni Ameriki.

Skupina Volkswagen je vsako leto v napeti tekmi s Toyoto in koncernom Renault-Nissan-Mitsubishi za naziv prodajno najuspešnejšega avtomobilskega proizvajalca. Kdo je zmagal lani, še ni znano, saj rivala svojih prodajnih rezultatov še nista razkrila.

Volkswagen se sicer še vedno sooča s posledicami afere dieselgate, ki je izbruhnila, ko je koncern septembra 2015 priznal, da je določene dizelske motorje opremil s programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih.

Ena od posledic afere so nova pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, znana pod kratico WLTP, ki so v veljavo stopila s septembrom lani. Proizvajalcem je novost povzročila nemalo sivih las, nekateri so morali zaradi težav s prilagajanjem opustiti proizvodnjo nekaterih modelov. Občutno se je zmanjšala tudi prodaja novih avtomobilov.

Volkswagen je ta izziv očitno dokaj uspešno naslovil, prav tako zaostrene razmere na trgovinskem področju. Ameriški predsednik Donald Trump namreč želi izdatno ocariniti uvoz evropskih avtomobilov, zaradi česar se proizvajalci vse bolj osredotočajo na druge trge, predvsem Kitajsko, ki pa je prav tako na udaru ameriških sankcij.