c S
Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra lani jeseni zrasla 11.01.2019 11:25 Luxembourg, 11. januarja (STA) - Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra se je lansko jesen povečala. V tretjem četrtletju se je oblikovala pri 12,3 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več kot v drugem in največ v zadnjih dveh letih. Medtem je stopnja investicij gospodinjstev ostala nespremenjena pri 9,1 odstotka, je izračunal evropski statistični urad Eurostat.

Stopnja varčevanja gospodinjstev se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki ter višino prihrankov. Nekaj več kot 12-odstotna stopnja pomeni, da vsak državljan katere od 19 držav z evrom da na stran vsak mesec dobro osmino svojih prihodkov.

Rast stopnje varčevanja v 19 državah z evrom v tretjem lanskem četrtletju je posledica višje rasti prihodkov gospodinjstev od rasti njihovih izdatkov. Prvi so namreč porasli za 0,8 odstotka, drugi pa le za 0,6 odstotka.

Eurostat je objavil tudi podatke o rasti investicij podjetij v območju evra. Ta se je v tretjem lanskem četrtletju pospešila: potem ko je bila v drugem četrtletju pri 23 odstotkih, je v tretjem četrtletju porasla na 23,3 odstotka.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti pa je v tretjem lanskem četrtletju dosegel 40,3 odstotka in je bil na 0,3 odstotne točke nižji ravni kot v četrtletju pred tem.