c S
Zveza ekoloških gibanj se ne bo pritožila na izdano OVD za Magno 11.01.2019 11:09 Hoče, 11. januarja (STA) - Zveza ekoloških gibanj (ZEG) se, kot eden od treh stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za novo Magnino lakirnico v Hočah, ne bo pritožila na odločitev Arsa. Postopek se bo vseeno vsaj nekoliko zavlekel, saj je pritožbo v četrtek vložilo Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO).

Kot je danes sporočil prvi mož ZEG Karel Lipič, se je tako po pregledu dokumentacije odločila njihova strokovna skupina.

V omenjeni okoljevarstveni organizaciji so v postopku javne obravnave osnutka okoljevarstvenega dovoljenja med drugim zahtevali dodatna merilna mesta za morebitna onesnaženja podzemnih voda in tal, ker je predviden povečan nadzor na ožjem vodovarstvenem območju, pa ocenjujejo, da so njihovi zahtevi po večji skrbnosti nad emisijami in varovanjem podtalnih voda in kakovosti tal zadostili.

Prav tako naj bi jim v Magni zagotovili, da bodo na Arso vložili zahtevo po spremembi emisijskih zahtev v ostrejše pogoje za izpuste prahu, niklja in drugih nevarnih snovi v ozračje, kar od njih pričakujejo v roku enega leta od začetka proizvodnje. Predstavniki investitorja so jim namreč v pogovorih zagotovili, da realno dosegajo bistveno nižje vrednosti emisij v ozračje.

V postopek je bila kot stranski udeleženec vključena tudi občina Miklavž na Dravskem polju, a je tudi novi župan Egon Repnik ta teden za STA potrdil, da pritožbe niso vložili.

Vseeno pa se načrtovani začetek poskusnega obratovanja nove lakirnice v Hočah vsaj nekoliko odmika, saj je v četrtek ugovor zoper izdano dovoljenje vložilo Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO), ki ga v javnosti največkrat predstavlja Gorazd Marinček.

Omenjena nevladna organizacija Arsu v postopku izdaje očita napačno uporabo oziroma neuporabo procesnih in materialnih predpisov, nepopolno in napačno ugotavljanje dejanskega stanja ter kršitev pravil v postopku. Od okoljskega ministrstva kot pritožbenega organa pričakujejo, da bo dovoljenje v celoti odpravilo.

Kot je za STA pojasnil Marinček, je bistvo očitkov v kršitvi 69. člena zakona o vodah, ki enoznačno in absolutno prepoveduje kakršnokoli rabo ali skladiščenje nevarnih snovi na vseh vodovarstvenih območjih.

V Magni so v četrtek za STA povedali, da je možnost pritožbe del postopka, prepričani pa so, da so izpolnili vse zakonske in druge pogoje za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, za katerega vedo, da je bilo izdano v skladu z vsemi slovenskimi predpisi. Ob tem so dodali, da njihovi načrti zato ostajajo nespremenjeni, obrat in ekipa pa bosta kmalu pripravljena na začetek proizvodnje.