c S
Cene nafte ta teden z največjo rastjo v dveh letih 11.01.2019 09:14 Singapur, 11. januarja (STA) - Cene surove nafte so se v današnjem trgovanju nekoliko znižale, potem ko se je črno zlato v predhodnih dnevih dražilo. Ta teden se je nafta podražila za največ v enem tednu v več kot dveh letih, ameriška je na tedenski ravni zabeležila skoraj desetodstotno podražitev, brent pa osemodstotno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je bilo treba zjutraj odšteti 61,49 dolarja, kar je 19 centov manj kot v četrtek. Zahodnoteksaška nafta se je medtem pocenila za osem centov na 91 centov na 52,51 dolarja.

Za rast cen nafte sta po pojasnilih analitikov dva razloga. Prvi je okrepljeno zaupanje na trgu, da je Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) začela z implementacijo decembrskega dogovora o nadaljnjem zmanjšanju proizvodnje nafte. Savdski minister za energijo Kalid al-Falih je namreč pojasnil, da je Savdska Arabija, glavna proizvajalka v kartelu, že zmanjšala načrpane količine.

Drugi razlog za rast pa analitiki pripisujejo znakom popuščanja v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. Po poročanju časnika Wall Street Journal se bodo pogovori med tema dvema največjima gospodarstvoma na svetu nadaljevali konec januarja. Glavni pogajalec na kitajski strani Liu He naj bi se v Washingtonu mudil 30. in 31. januarja.