c S
ROVO vložil ugovor zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni 11.01.2019 07:13 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO), ki ga v javnosti največkrat predstavlja Gorazd Marinček, je danes uresničilo napovedi in na okoljsko ministrstvo naslovilo ugovor na pred novim letom s strani Agencije RS za okolje (Arso) izdano okoljevarstveno dovoljenje novi Magnini lakirnici v Hočah.

Omenjena nevladna organizacija Arsu v postopku izdaje očita napačno uporabo oziroma neuporabo procesnih in materialnih predpisov, nepopolno in napačno ugotavljanje dejanskega stanja ter kršitev pravil v postopku. Od okoljskega ministrstva kot pritožbenega organa pričakujejo, da bo dovoljenje v celoti odpravilo.

Ob tem v združenju pričakujejo, da bodo po skrbnem in celovitem pregledu dokumentacije ugotovili, da je prvostopenjski organ med drugim kršil več členov zakona o splošnem upravnem postopku, zakona o javnih uslužbencih in zakona o državni upravi, predvsem pa zakon o vodah in uredbo o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic.

Kot je za STA ob tem pojasnil Marinček, je bistvo očitkov v kršitvi 69. člena zakona o vodah, ki enoznačno in absolutno prepoveduje kakršnokoli rabo ali skladiščenje nevarnih snovi na vseh vodovarstvenih območjih.

"Arso te določbe ni upošteval, pač pa je v vseh odgovorih in pojasnilih navajal, da jih zavezuje uredba o vodovarstvenem območju, ki pa sicer nezakonito dovoljuje rabo določenih nevarnih snovi," je dodal Marinček, ki pričakuje odpravo izdanega dovoljenja in vrnitev v obravnavo prvostopenjskemu organu.

V tem primeru bi se morale po mnenju nevladne organizacije iz nadaljnjih postopkov v zvezi z Magno izločiti vse tiste uradne osebe, ki so po njihovem mnenju sporno odločbo izdelale, saj pri njih obstaja utemeljen dvom o nepristranskosti. V primeru, da jim s pritožbo ne bo uspelo, Marinček napoveduje upravni spor.

Arso je Magni za zdaj še nepravnomočno okoljevarstveno dovoljenje izdal tik pred novoletnimi prazniki, avstrijsko-kanadski avtomobilski gigant pa je poskusni proizvodnjo načrtoval v prvih mesecih letošnjega leta. Kot kaže zdaj, se bodo njihovi načrti vsaj za nekaj tednov zamaknili.

V postopek izdaje dovoljenja so bili sicer vključeni trije stranski udeleženci, poleg združenja s sedežem v Novem mestu še Zveza ekoloških gibanj Slovenije (ZEG) in občina Miklavž na Dravskem polju. Medtem ko je novi župan Egon Repnik za STA potrdil, da pritožbe niso vložili, se bo ZEG o tem po besedah predsednika Karla Lipiča odločal konec tedna.

V Magni so danes za STA povedali, da so bili o pritožbi obveščeni iz medijev, uradnih informacij pa doslej niso prejeli. Kot so ob tem dodali, je možnost pritožbe del postopka, prepričani pa so, da so izpolnili vse zakonske in druge pogoje za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, za katerega vedo, da je bilo izdano v skladu z vsemi slovenskimi predpisi.

"Izpolnili smo vse zakonske zahteve ter zahteve Arsa, prav tako tudi zahteve drugih državnih in lokalnih organov. Prav tako smo izpolnili vse zaveze, ki so vključene v sporazume z nevladnimi organizacijami. Zgradili smo sodoben industrijski obrat, opremljen z najboljšo razpoložljivo tehnologijo, s katero sledimo najvišjim mednarodnim okoljskim in drugim standardom," so sporočili iz Magne, kjer dodajajo, da njihovi načrti za tovarno v Hočah zato ostajajo nespremenjeni, obrat in ekipa pa bosta kmalu pripravljena na začetek proizvodnje.