c S
Kemis odločno zanika dovoz nevarnih odpadkov v Moravško dolino 11.01.2019 07:13 Vrhnika, 10. januarja (STA) - V Kemisu odločno zanikajo navedbe, da so na območje Termita v Moravško dolino dovažali nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara maja 2017, kot so zatrdili moravški župan in tamkajšnja ljudska iniciativa. Trdijo, da so vse nevarne odpadke odpeljal na sežig v tujino. Minister Jure Leben medtem čaka rezultate inšpekcijskega pregleda terena.

"Kemis je vse nevarne odpadke, ki so nastali v požaru, in nevarne odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino. Kemis ima vso dokumentacijo, ki je lahko dostopna vsem zainteresiranim, s katero lahko dokažemo, da smo nevarne odpadke prepeljali na odstranitev v tujino in ne na območje podjetja Termit," so se v podjetju odzvali na današnjo novinarsko konferenco Občine Moravče.

V Kemisu so zapisali, da so v prvi fazi sanacije, ki je obsegala čiščenje pogorišča, na odstranitev v tujino odpeljali nad 1400 ton trdnih in nad 2000 ton tekočih nevarnih odpadkov. "V prvi fazi sanacije Tojnice smo iz struge odstranili 85 kubičnih metrov mulja in 10 kubičnih metrov trdih odpadkov, ki smo jih prav tako odpeljali na sežig v tujino," so dodali.

Župan občine Moravče Milan Balažic je sicer na današnji novinarski konferenci med drugim dejal, da so "tovornjaki, označeni s simbolom mrtvaške lobanje" v dolino odpadke vozili tudi v času božično-novoletnih praznikov, "material pa so po pričevanju očividcev zakopavali delavci v skafandrih".

Podjetje Kemis je v sporočilu za javnost še zapisalo, da so s podjetjem Termit v zelo majhnem obsegu sodeloval tudi pred nesrečo in v tem obsegu sodeluje tudi po njej. "V letu 2017 je v Termit odpeljal približno 60 ton nenevarnih odpadkov in sicer neonesnaženih gradbenih odpadkov, kot so mineralna volna in gips plošče, v letu 2018 pa približno 200 ton nenevarnih odpadkov, ki pa niso odpadki, ki bi nastali v našem podjetju, temveč jih zberemo pri naših poslovnih partnerjih," so pojasnili. Dodali so, da je Kemis v povprečju v Termit pripeljal en kamion nenevarnih odpadkov na mesec.

"Trditve, ki so bile podane v zvezi s Kemisom na današnji novinarski konferenci, so torej v celoti neresnične. Z nepreverjenimi izjavami so govorci prizadejali Kemisu poslovno škodo in od govorcev pričakujemo, da bodo v kratkem javnosti posredovali dokumentirane podatke, ki bodo prikazali resnična dejstva o tem, kaj je Kemis pripeljal na območje Termita," so sklenili v podjetju.

Na dogajanje se je odzval tudi minister za okolje in prostor Jure Leben. Kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, je potem, ko je o domnevnih nepravilnostih prejel pisno obrazložitev župana Balažica, še isti dan odredil inšpekcijski pregled terena. "Sem prvi v vrsti, ki z vso nestrpnostjo pričakuje rezultate. Ukrepi sledijo," je dodal.

V Kemisu je bilo sicer v zadnjih treh letih izvedenih sedem inšpekcijskih pregledov, glavni okoljski inšpektor Vladimir Kajzer pa je za TV Slovenija potrdil, da niso odkrili nikakršnih nepravilnosti.

Navedbe župana Moravč je za neresnične in neutemeljene označila tudi svetovalka uprave v Termitu Alenka Pavlin. Kot je poudarila za Radio Slovenija, sprejemajo izključno nenevarne odpadke, ki jih nato predelajo in uporabijo za sanacijo.