c S
Na borzah nadaljevanje pozitivnih gibanj 11.01.2019 07:12 London/Frankfurt/Pariz, 10. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Med vlagatelje se je namreč vrnil optimizem glede napredka v trgovini med ZDA in Kitajsko. Nafta se je podražila, evro pa v primerjavi z dolarjem izgubil na vrednosti.

Čeprav je pomanjkanje informacij po tridnevnih trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko, ki so se v Pekingu končali v sredo, danes najprej poskrbelo za pesimizem, se je kasneje na kapitalske trge vrnil optimizem, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema besede analitika Joshua Mahonyja iz podjetja IG, da je za to poskrbel predsednik Donald Trump, po oceni katerega so ZDA v pogovorih s Kitajsko izredno uspešne.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,18 odstotka. Indeks borze v Londonu FTSE 100 se je okrepil za 0,52 odstotka, v Frankfurtu je indeks DAX dan končal 0,26 odstotka nad izhodiščem. V Parizu pa je indeks CAC 40 upadel za 0,16 odstotka.

Borza v Zürichu je zabeležila 1,31-odstotno rast indeksa SMI, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,63-odstotno rast. Na Dunaju je medtem indeks ATX končal 0,29 odstotka pod izhodiščem.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,17 odstotka višji ravni kot v sredo, tehnološki indeks Nasdaq beleži 0,08-odstotno rast, medtem ko se širši indeks S&P 500 vrti okoli izhodiščne vrednosti.

Skupna evropska valuta je v primerjavi z dolarjem izgubila na vrednosti. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1512 dolarja, kar je 0,31 odstotka manj kot v sredo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1535 dolarja (v sredo pri 1,1455 dolarja).

Na naftnem trgu se nadaljujejo pozitivna gibanja. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 52,56 dolarja, kar je 20 centov več kot v sredo. V Londonu so se pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 30 centov na 61,74 dolarja.