c S
Industrijska proizvodnja v 11 mesecih višja za 5,6 odstotka 10.01.2019 11:46 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v 11 mesecih lani za 5,6 odstotka višja kot v enakem obdobju predlani. Novembra je bila v mesečni primerjavi nižja za 0,2 odstotka, v letni pa višja za 2,5 odstotka. V primerjavi s povprečjem leta 2015 je bila višja za 23,2 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Novembra se je vrednost proizvodnje v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro v primerjavi z oktobrom povečala za 0,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih je bila enaka, v rudarstvu pa je bila za 31,3 odstotka nižja, predvsem zaradi zalog.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje je bila novembra v mesečni primerjavi nižja za 0,3 odstotka, v letni pa višja za 8,6 odstotka. Vrednost zalog v predelovalnih dejavnostih je bila na mesečni ravni enaka, v rudarstvu pa je bila nižja za 40,5 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil novembra v primerjavi z oktobrom nižji za 0,3 odstotka, v primerjavi s predlanskim novembrom pa višji za 1,4 odstotka. V rudarstvu je bil na mesečni ravni višji za 0,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa nižji za en odstotek.

Z vidika namenskih skupin proizvodov je bil prihodek od prodaje v proizvodnji izdelkov za široko porabo enak kot oktobra, v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo in v proizvodnji izdelkov za investicije pa je bil nižji za 0,1 oz. za 2,5 odstotka.

V 11 mesecih lanskega leta je vrednost industrijske proizvodnje v dejavnosti rudarstvo v primerjavi z enakim predlanskim obdobjem upadla za 0,9 odstotka, medtem ko je bila v predelovalnih dejavnostih višja za 6,1 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za 1,9 odstotka.