c S
Croatia Airlines lani z rekordnim številom potnikov 09.01.2019 16:17 Zagreb, 09. januarja (STA) - Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines je lani prepeljal 2,17 milijona potnikov, kar je dva odstotka več kot predlani in zgodovinski dosežek, so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so dodali v družbi, kjer pričakujejo začetek prestrukturiranja, so rekordno število potnikov dosegli z enakim številom letal.

Croatia Airlines je lani prepeljala 1,64 milijona potnikov v mednarodnem prometu, kar je za tri odstotke več kot predlani. Število potnikov na domačih poletih je doseglo približno 527.000 in je ostalo na podobni ravni kot v letu prej.

Spomnili so, da je bil lanski maj prvi zgodovini družbe, v katerem so prepeljali več kot 200.000 potnikov. Kot so izpostavili, so imeli takrat na letalih skoraj 214.000 potnikov, kar je največje število potnikov v maju od leta 1992.

Rekordnem prometu je prispevala tudi širitev storitev letalskega prevoza proti Dublinu in Mostarju, kot novi sezonski liniji Dubrovnik-München in Split-Kopenhagen.

Družba je v 100-odstotni lasti hrvaške države. Hrvaška vlada je lani vrnila Croatia Airlines na seznam strateških nacionalnih podjetij.

V Croatia Airlines pričakujejo, da bodo do konca januarja izbrali finančnega svetovalca za pripravo modela prestrukturiranja in izbire strateškega partnerja z namenom dokapitalizacije družbe ter razširitve prometne mreže in zvišanja tržnega deleža.

Interes za vstop v Croatia Airlnes so v zadnjem času kazale nekater kitajske letalske družbe, kot tudi poljski prevoznik Lot ter nemški investicijski sklad 4K, ki je prevzel slovensko Adria Airways, je v torek pisal Večernji list.

Hrvaški mediji so konec lanskega leta poročali, da Croatia Airlines, potrebuje 150 milijonov kun (20,3 milijona evrov) za nadaljevanje poslovanja v naslednjih šestih mesecih. Družba je je v prvih devetih lanskih mesecih zabeležila 34,4 milijona kun (4,6 milijona evrov) izgube, je oktobra lani poročal hrvaški portal index.hr. Ocenili so, da glede na stanje v družbi Croatia Airlines grozi stečaj.

Uprava družbe je na te navedbe odgovorila, da so v prvih devetih lanskih mesecih uspeli znižati izgubo za približno deset odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Finančno poročilo za leto 2018 pa naj bi objavili konec februarja.

Sindikat v Croatia Airlines zadnja leta opozarja, da je družba žrtev katastrofalne poslovne politike in je večkrat zahteval od vlade, naj zamenja upravo. Hrvaška vlada je konec oktobra podaljšala mandat v. d. predsednika uprave družbe Jasminu Bajiću.