c S
Letos potencial za okoli pet večjih začetnih investicij 09.01.2019 16:16 Logatec, 09. januarja (STA) - Po zadnjih uspehih pri pridobivanju začetnih tujih neposrednih investicij so na gospodarskem ministrstvu po besedah ministra Zdravka Počivalška v pogovorih z več domačimi in tujimi investitorji. Eden od teh je tudi novi lastnik Gorenja, kitajski Hisense. Po ministrovi oceni je potenciala letos realno za okoli pet večjih naložb.

Počivalšek je po ogledu gradbišča tovarne medicinskih elastomerov švicarske družbe Lonstroff, ki je v lasti japonske Sumitomo Rubber Industries, v Logatcu spomnil na tri velike velike tuje začetne neposredne naložbe, ki jih je Slovenija privabila v zadnjih letih in jih bo finančno podprla tudi država.

Poleg Lonstroffove naložbe v Logatcu, kjer se že obeta širitev prvotno zasnovane naložbe, gre še za prvo fazo naložbe kanadsko-avstrijske avtomobilske družbe Magna Steyr v proizvodni center v občini Hoče-Slivnica pri Mariboru, kjer je investitor že zaprosil za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo, ki bo odvisna od naročil, in investicijo japonske Yaskawe v gradnjo evropske tovarne robotov, kjer je investitor vmes napovedal dodaten obrat za izdelavo elektromotorjev in elektronskih komponent.

Po ministrovih besedah so trenutno v pogovorih s kar nekaj pomembnimi domačimi in tujimi investitorji za izvedbo začetnih naložb s finančno spodbudo države. Podrobnosti bodo vpleteni obelodanili, ko bodo postopki dovolj daleč, je pa po Počivalškovi oceni letos realno pričakovati za okoli pet večjih začetnih naložb domačih in tujih vlagateljev.

Državni sekretar Aleš Cantarutti ga je dopolnil, da je po optimističnem scenariju možnih celo do 10 večjih domačih ali tujih začetnih investicij, bolj realno gledano pa pet do sedem.

Kitajska skupina Hisense, od lani lastnik velenjskega Gorenja, je sicer pred časom sama razkrila, da ima v načrtu izgradnjo tovarne televizijskih sprejemnikov v Velenju, ki naj bi prinesla več sto dodatnih delovnih mest in tudi nov segment proizvodnje v Slovenijo.

Počivalšek je danes povedal, da so že bili v stiku s Hisensom in se seznanili z njihovimi načrti. Končne odločitve glede izvedbe investicije sicer še ni, se bodo pa po ministrovih besedah v kratkem lotili potrebnih postopkov za sodelovanje države pri načrtovanem projektu.

O natančnih zneskih sicer Počivalšek ni želel govoriti, je pa napovedal, da bodo v okviru razpoložljivih sredstev po zakonu o spodbujanju investicij prožni. Cantarutti je dodal, da so poleg integralnih proračunskih sredstev na voljo še tudi sredstva EU in denar iz podnebnega sklada, predvsem za naložbe na področju lesarske industrije.

Od omenjenih treh velikih začetnih investicij, prvih tovrstnih večjih projektih od osamosvojitve, bo država Lonstroffovo naložbo v Logatcu v ocenjeni višini 48 milijonov evrov podprla s 4,8 milijona evrov, Magnino naložbo v ocenjeni višini nekaj nad 146 milijonov evrov z 18,6 milijona evrov, Yaskawi pa bo za naložbo v višini okoli 25 milijonov evrov v tovarno robotov namenila 5,6 milijona evrov, približno enako veliko naložbo v dodaten obrat pa naj bi po ocenah podprla s podobno vsoto.