c S
Javni holding Ljubljana lani s 3,4 milijona evrov dobička 09.01.2019 15:21 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Družba Javni holding Ljubljana je po prvi oceni lani poslovala s 3,4 milijona evrov dobička, so po današnji skupščini družbenikov sporočili iz ljubljanske mestne občine. Z dobičkom sta lani poslovali Energetika Ljubljana in VO-KA, z izgubo pa Snaga in LPP. Za letos vse družbe v skupini načrtujejo pozitivno poslovanje.

Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) je po prvi oceni lani zabeležilo 15.507 evrov dobička, Energetika Ljubljana pa 90.530 evrov. Za ostali družbi se ocenjuje izguba, in sicer za Snago v višini 5,7 milijona evrov, za Ljubljanski potniški promet (LPP) pa v višini 6,8 milijona evrov.

Družbeniki so na današnji seji skupščine potrdili tudi poslovne načrte Javnega holdinga Ljubljana in javnih podjetij za letošnje leto. Kot so sporočili iz občine, Javni holding Ljubljana načrtuje dobiček v višini 379.561 evrov, VO-KA v višini 17.909 evrov, Energetika Ljubljana v višini 206.251 evrov, LPP v višini 17.110 evrov in Snaga v višini 12.310 evrov.

Družbe nameravajo letos v investicijske projekte vložiti 80,4 milijona evrov lastnih sredstev in 2,4 milijona evrov naložb s sredstvi lokalnih skupnosti. Največ lastnih sredstev bo za naložbe namenila Energetika Ljubljana, in sicer 53,3 milijona evrov.

Za razvojne projekte bo Energetika Ljubljana predvidoma namenila 46,6 milijona evrov, od tega za največji projekt družbe, postavitev plinsko parne enote, 38,7 milijona evrov. Med drugim družba načrtuje tudi večji obseg gradnje distribucijskega omrežja zemeljskega plina na območju občine Grosuplje, s povezavo na obstoječe plinovodno omrežje na območju občine Škofljica, ki bo realizirana do leta 2020.

Družba VO-KA letos načrtuje za 15,4 milijona evrov naložb, od tega 12,7 milijona evrov za obnove in nadomestitve oskrbnih sistemov in 2,7 milijona evrov za razvojne projekte. Skupna vrednost investicijskih naložb družbe Snaga za letos znaša 5,6 milijona evrov, od tega bo za 3,2 milijona evrov investicij izvedenih s sredstvi Snage ter za 2,4 milijona evrov investicij s sredstvi občin.

LPP bo letos nadaljeval z uvajanjem integriranega javnega prevoza potnikov (IJPP), so zapisali v sporočilu za javnost. Za naložbe bodo namenili 8,3 milijona evrov, od tega 3,1 milijona evrov za nabavo medkrajevnih avtobusov z namenom posodobitve voznega parka in zmanjšanja onesnaževanja okolja ter zagotovitve pogojev za izvajanje prevozov po koncesijski pogodbi.

Skupščini je sledila tudi prva redna seja sveta ustanoviteljev javnih podjetij po lokalnih volitvah. Za predsednika sveta so izvolili ljubljanskega župana Zorana Jankovića, za njegovega namestnika pa župana Brezovice Metoda Ropreta.

Kot so še zapisali v ljubljanski občini, so člani sveta ustanoviteljev sprejeli še program ravnanja s komunalnimi odpadki družbe Snaga za letos ter soglašali s predlogom prodaje nepremičnin družbe Snaga na lokaciji na Poljanski ulici. Soglašali so tudi s predlogom družbe Energetika Ljubljana za prodajo poslovnega deleža v družbi GGE Netherlands.