c S
Nieros Metal ob visoki obletnici stabilno naprej 09.01.2019 14:27 Slovenj Gradec, 09. januarja (STA) - Slovenjgraško podjetje Nieros Metal, ki je lani praznovalo 245-letnico neprekinjenega delovanja, nadaljuje s stabilnim poslovanjem. Lani je podjetje s 126 zaposlenimi ustvarilo 9,5 milijona evrov prihodkov in pozitiven rezultat, ob tem vseskozi raste dodana vrednost, je na novinarski konferenci povedala direktorica družbe Denise Kramljak.

Podjetje Nieros Metal, katerega začetki segajo v leto 1773 in takratno proizvodnjo kos in nožev, danes proizvaja izdelke iz nerjavnega jekla za prehrambeno, kemijsko in farmacevtsko industrijo.

Podjetje, ki je v zasebni lasti, izvozi okoli 95 odstotkov proizvodnje, največ v nemško govoreče države, sicer pa je prisotno po vsem svetu. Lani se je med drugim prvič predstavilo na Japonskem, kamor v kratkem v eno od pivovarn pošiljajo t.i. higiensko bariero.

Poleg higienskih naprav v družbi Nieros Metal izdelujejo še velike pralnice in pomivalnice ter različne logistične in skladiščne rešitve, pri tem pa nimajo serijske proizvodnje, ampak se prilagajajo naročnikom. To jih vodi v stalno razvijanje novih izdelkov in prilagojenih rešitev, ob tem pa, kot je dejala Kramljakova, pri razvoju sodeluje tako 15 inženirjev v razvojnem oddelku kot tudi zaposleni v proizvodnji s svojimi predlogi. Inovacije zaposlenih v Nieros Metalu so redno tudi med nagrajenimi v okviru vsakoletnih razpisov za inovacije pod okriljem GZS.

Po navedbah direktorice družbe povprečna bruto plača na zaposlenega v podjetju znaša prek 2000 evrov in tako krepko presega slovensko povprečje. Večjih težav z zagotavljanjem ustreznih kadrov za zaposlovanje nimajo, a vseeno opažajo, da je "bazen prazen", vsako leto tudi ne uspejo podeliti vseh razpisanih štipendij. Imajo zaposlenih tudi nekaj tujcev.

Da bi zaposlenim olajšali delo, vseskozi vlagajo v modernizacijo proizvodnjo. Lani so za 1,3 milijona evrov kupili novi laser za razrez jekla, ki je hitrejši od starega, predvsem pa energetsko varčnejši, je na današnji novinarski konferenci še povedala od lani nova direktorice družbe, Denise Kramljak, ki za podjetje napoveduje nadaljnjo stabilno poslovanje in zmerno rast.