c S
Kmetijska ministrica med pomurskimi kmeti in podjetniki 09.01.2019 13:43 Murska Sobota, 09. januarja (STA) - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je s svojo ekipo na obisku v Pomurju. Na srečanju s kmeti se je seznanila z njihovimi pričakovanji in slišala številne predloge, tudi o prihodnji finančni perspektivi, obiskala pa bo tudi nekaj podjetij.

Kmetje so na srečanju z ministrico na Kmetijsko-gozdarskem zavodu med drugim predlagali rešitve pri določanju deležev končnih izdelkov na trgovski polici, spremembe pri okoljskih programih in možnostih najema kmetijskih zemljišč za mlade kmete. Opozorili so tudi na odkupe kmetijske zemlje Avstrijcev, nujnost namakanja kmetijskih zemljišč ter velike težave zaradi škode, ki jo predvsem na Goričkem povzroča divjad.

Pivčeva je ob tem dejala, da bodo rešitve poskušali iskati skupaj, in potrdila, da bomo v Sloveniji spremenili tudi zakonodajo, ki mora slediti strateškim ciljem. "Če je to povečanje samooskrbe in povečanje prehranske varnosti ter generacijska prenova slovenskih kmetij, potem temu gotovo mora slediti zakonodaja, ki bo dopuščala ukrepe, s katerimi bomo cilje uresničili," je povedala.

Veliko pozornosti bodo na ministrstvu namenili tudi načrtovanju prihodnje finančne perspektive, pri slednjem čaka tako ministrstvo kot vse druge deležnike na tem področju po besedah Pivčeve izjemno težko in odgovorno delo, da bodo oblikovali ciljno usmerjeno kmetijsko politiko, ki bo denar usmerjala v strateške cilje. Pri tem verjame, da bo mogoče ob dogovarjanju in modrosti sredstva nameniti tudi za posebnosti, ki jih imamo v državi, saj je strateško načrtovanje tokrat prepuščeno posameznim državam članicam.

Tudi v prvih 100 dnevih dela so po besedah ministrice največ pozornosti namenili črpanju evropskih sredstev, in to v obstoječi finančni perspektivi 2014-2010 ter pri načrtovanju prihodnje. Pri prvi so že uspeli skrajšati predolge roke za obravnavo vlog na agenciji za kmetijske trge in pri nesmiselnih administrativnih obremenjevanjih kmetov. Ena ključnih usmeritev ministrice je, kot je poudarila, čim bolj zmanjšati administrativno breme za kmete že zdaj, še bolj pa v prihodnji perspektivi, kar je tudi usmeritev evropske politike.

Pri načrtovanje prihodnje perspektive potekajo pogajanja tudi na evropski ravni, da bi bilo predvideno zmanjšanje denarja za kmetijstvo čim manjše ter da bi s čim bolj učinkovitim načrtovanjem naše kmetijske politike sredstva usmerjali za pravi namen.

Glede na predloge, da bi primanjkljaj sredstev iz EU zagotovili iz nacionalnega okvirja, je Pivčeva dala pobudo, da se združujejo različni evropski skladi, tudi socialni, ki naj bi se priključili načrtovanju razvoja podeželja v prihodnjem obdobju.

Predlog, da naj bi se pri končnem izdelku na trgovski polici že vnaprej vedelo za razmerje oziroma delež, po besedah predsednika območne enote zbornice Franca Küčana podpirajo tudi evropski kmetje, saj po njihovem ni vzdržno, da najprej gospodarstvo kot prvi nasprotnik kmetov zbija cene, na koncu pa pride trgovina, ki zahteva svoj zaslužek.

"In mi se vsa leta srečujemo z minimalnimi cenami, ki pri mladih kmetih ne bodo vzdržale. Stroka naj določi to razmerje in po tem bi se morali ravnati. Se pa strinjamo, da se moramo tudi povezovati, saj lahko samo veliki in skupaj uspemo na velikem trgu," je poudaril Küčan.

Ministrica, ki jo spremljajo tudi državna sekretarja Tanja Strniša in Jože Podgoršek, direktorica direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majer in strokovni sodelavci, bo obiskala podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku, Panvita v Rakičanu in Panorganic v Ljutomeru.