c S
Slovenjgraško sodišče v tožbah proti Verbundu najprej za izvedenca meteorološke stroke 09.01.2019 13:26 Slovenj Gradec, 09. januarja (STA) - Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu sta danes potekali obravnavi dveh tožb proti avstrijski družbi Verbund zaradi poplavljanja reke Drave novembra 2012. V obeh zadevah sta se strani dogovorili o postavitvi izvedenca meteorološke stroke. Po napovedih sodnika se bodo v Slovenj Gradcu v kratkem nadaljevale obravnave tudi v ostalih podobnih zadevah.

Dve družbi iz skupine Monter iz Šentjanža v skupni tožbi tožita avstrijskega upravljavca elektrarn na Dravi Verbund zaradi škode, ki je nastala novembra 2012 kot posledica poplavljanja reke Drave, pa tudi njenih pritokov Meže in Mislinje. Tožbeni znesek znaša 490.000 evrov.

Kot je običajno, je danes v tej zadevi najprej potekal poravnalni narok, a ni bil uspešen. V nadaljevanju sta si strani izmenjali pripravljalne vloge, na katere morata odgovoriti, sodnik Simon Došen pa je glede predlaganih dokazov odločil, da bodo najprej s seznama izvedencev postavili izvedenca meteorološke stroke, kot je to predlagal Verbund, nato pa še hidrološke stroke, kot je to predlagala tožeča stran.

Najprej bo sodišče odločalo o temelju tožbe, šele nato je možno odločati o višini odškodnine, če bo krivda dokazana Verbundu.

Odvetnik Matej Brajnik iz Odvetniške družbe Andrić, ki zastopa Verbund, je danes, podobno kot v drugih sorodnih zadevah, poudaril, da v tem konkretnem primeru še vedno ni razvidno, da bi zatrjevana škoda nastala kot posledica poplav, predvsem pa še ni pojasnjeno, kako je Monter ocenil posamezne postavke škode, ki jih Verbund v celoti prereka.

Najverjetneje isti izvedenec meteorološke stroke bo postavljen tudi v primeru druge danes obravnavane tožbe proti Verbundu, to je tožbe dravograjskega podjetja Fides, ki se ukvarja z vulkanizerstvom in ima prostore v bližini sotočja rek Meže in Drave. Podjetje Fides s tožbo od Verbunda terja 63.000 evrov odškodnine zaradi posledic poplav.

Kdaj bo izvedenec, ki mora pripraviti ločena mnenja za vsako posamezno zadevo, izdelal izvedenska mnenja, ni znano, nadaljevanje obravnav omenjenih dveh tožb pa je prestavljeno za nedoločen čas.

Okrožno in okrajno sodišče v Slovenj Gradcu sicer skupno vodita osem tožb, vloženih proti Verbundu, skupni znesek vseh teh tožb pa znaša 2,7 milijona evrov. Od tega je največja tožba Občine Dravograd, ki od Verbunda terja nekaj več kot en milijon evrov zaradi škode, nastale na javni infrastrukturi. Na slovenjgraškem okrožnem sodišču vse zadeve vodi sodnik Simon Došen, ki je danes napovedal, da se bodo obravnave ostalih tožb proti Verbundu nadaljevala v kratkem.

V Sloveniji največ tožb proti družbi Verbundu, ki jo oškodovanci krivijo za tako zelo naraslo Dravo v začetku novembra 2012, vodi Okrožno sodišče v Mariboru, in sicer skupno 42 tožb v skupnem znesku zahtevanih odškodnin skoraj sto milijonov evrov.

Skupno pa slovenska sodišča na Ptuju, v Mariboru in Slovenj Gradcu obravnavajo okoli 80 tožb proti Verbundu, med njimi tudi tožbo Republike Slovenije, skupni zahtevani znesek vseh tožb pa je okoli 107 milijonov evrov.