c S
Plastika Skaza se ob rasti prihodkov usmerja na nove trge 09.01.2019 12:50 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Velenjsko podjetje Plastika Skaza, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas, je lani prvič v svoji več kot 40-letni zgodovini preseglo 40 milijonov evrov skupnih prihodkov. Letos nameravajo prodreti na nemški trg, obenem pa bodo nadaljevali z investicijami v raziskave in razvoj.

Rast prihodkov je bila lani štiriodstotna, dobiček pred davki pa se je povečal za sedemkrat na 1,4 milijona evrov, je vodstvo družbe pojasnilo na današnjem srečanju s predstavniki medijev v Ljubljani.

Trenutno sta direktorja podjetja še Igor in Tanja Skaza, vendar slednja zapušča položaj direktorice in bo ostala le solastnica podjetja.

"Letos je cilj podjetja ustvariti 50 milijonov evrov prihodkov, predvsem na račun rasti prodaje izdelkov lastne blagovne znamke, ki trenutno v strukturi prodaje zavzemajo osemodstotni delež," je za STA povedala direktorica prodaje Mirela Kurt. V segmentu lastne blagovne znamke so lani pridobili 18 novih kupcev in ustvarili 70-odstotno rast prodaje.

Podjetje s 368 zaposlenimi največ izdelkov proda na skandinavskih trgih. Po besedah Kurtove precej stavijo na novodobne prodajne kanale, kot je t. i. pristop stranka-stranka-podjetje. Okoli 90 odstotkov celotne prodaje predstavlja izvoz.

Za investicije so lani namenili 1,06 milijona evrov, in sicer predvsem v brizgalne stroje in podporno opremo, avtomatizacijo procesov ter razvoj pametne tovarne. Letos naj bi vrednost investicij dosegla 1,2 milijona evrov.

Podjetju je lani uspelo produktivnost zvišati za pet odstotnih točk na 91 odstotkov, nekakovost pa so zmanjšali za 0,5 odstotne točke na 2,4 odstotka. Prihranki so lani znašali 500.000 evrov, letos jih želijo povečati še za 100.000 evrov.

Z avtomobilsko industrijo Plastika Skaza ne sodeluje več, osredotočajo se na pohištveno in elektro industrijo. Vse več poudarka dajejo trajnostnemu pristopu, kar se med drugim kaže v biomaterialih in recikliranih materialih za njihove izdelke.

Lani so med drugim prejeli nagrado za najboljšo spletno trgovino v Sloveniji, nedavno pa so v sklopu mednarodnega sejma Ambiente v Frankfurtu prejeli nagrado v kategoriji izdelkov za dom. Londonska borza je Plastiko Skaza uvrstila med tisoč podjetij, ki navdihujejo Evropo.