c S
Nova posojila za majhna podjetja iz sklada skladov 09.01.2019 12:46 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Slovenski podjetniški sklad ponuja nova mikroposojila, namenjena zagotavljanju ugodnih virov financiranja mikro, malih in zagonskih podjetij z do 50 zaposlenimi. Do leta 2023 bo na voljo skupaj 42 milijonov evrov, od tega je 28 milijonov evrov zagotovila SID banka iz sklada skladov. Prvo odpiranje vlog bo že prihodnji teden.

Mikrokrediti so enostavni, hitri in ugodni finančni instrumenti. Gre za zneske v višini od 5000 do 25.000 evrov z odplačilno dobo tudi do pet let ter zelo ugodno obrestno mero v višini 0,8 odstotka s pripadajočim šestmesečnim euriborom, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

V okviru prvega razpisa, objavljenega 28. decembra, je na voljo 12 milijonov evrov. Do leta 2023 bo sledilo še več razpisov, tako da bo na voljo skupaj omenjenih 42 milijonov evrov.

"Podjetjem torej ni treba hiteti, sredstva so ves čas na razpolago," je dejala Tomanič Vidovičeva. Osnovni namen razpisov po njenih besedah je, da podjetja poslujejo uspešno in imajo podobne pogoje kot njihovi tekmeci na najbolj razvitih evropskih finančnih trgih.

Prve vloge bodo na skladu s sedežem v Mariboru odprli že 17. januarja. Nato bodo odpiranja z izjemo poletnih mesecev sledila vsak četrtek, torej jih bo samo v letu več kot 40.

Od skupnega zneska 42 milijonov evrov je Slovenski podjetniški sklad 28 milijonov evrov pridobil z sklada skladov, v katerega se stekajo povratna evropska kohezijska sredstva in plemenitijo s sredstvi finančnih posrednikov. Ta pred dobrim letom oblikovani sklad upravlja SID banka, katere predsednik uprave Sibil Svilan je povedal, da je od predvidenih 400 milijonov evrov v celotnem programskem obdobju 2014-2020 trenutno na voljo že za 100 milijonov evrov sredstev.

Pri tem gre za financiranje raziskav, razvoja in inovacij v višini 45 milijonov evrov, ki ga izvaja Sberbanka, ter mikroposojila, kamor poleg danes predstavljenih mikroposojil Slovenskega podjetniškega sklada sodi že za 23 milijonov evrov mikroposojil Primorske hranilnice Vipava. "Banke niso v večji meri prepoznale ugodnosti teh virov," je o financiranju majhnih podjetij s sredstvi iz sklada skladov dejal Svilan, ki pa pričakuje, da bodo v prihodnje še našle pot do tega spoznanja, "kajti tako ugodnih virov slovenske banke ne morejo dobiti nikjer".

V kratkem bodo na voljo tudi posojila za celovito energetsko prenovo javnih stavb in posojila za urbani razvoj v mestnih občinah, v nadaljevanju leta pa tudi novi instrumenti garancij za raziskave, razvoj in inovacije, je napovedal.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je bila z zaključkom leta 2018 realizacija razpisanih sredstev iz evropskih skladov 85-odstotna. Od 846 milijonov evrov, kolikor jih ima ministrstvo na voljo po operativnem programu 2014-2002, so torej do konca lanskega decembra razpisali za 720 milijonov evrov sredstev. Samo lani so objavili 34 razpisov v skupni vrednosti 441 milijonov evrov.

V letu 2019 bo gospodarstvu namenjenih še za 209 milijonov evrov nepovratnih sredstev, podjetja pa bodo posredno spodbujali tudi s povratnimi sredstvi ter z ugodnimi posojili podpirali podjetniške projekte, je še povedal minister.