c S
Nemški izvoz kljub šibkejšemu novembru na poti k novemu rekordnemu letu 09.01.2019 11:57 Wiesbaden, 09. januarja (STA) - Nemška podjetja so novembra lani izvozila za 116,3 milijarde evrov blaga, kar je 0,4 odstotka manj kot oktobra in na enaki ravni kot novembra 2017. Uvoz je bil s 95,7 milijarde evrov medtem v mesečni primerjavi manjši za 1,6 odstotka, medletno pa večji za 3,6 odstotka. Kljub šibkejšemu novembru pa je nemški izvoz na poti k novemu rekordnemu letu.

Novembrski presežek v bilanci blagovne menjave s tujino je dosegel 19 milijard evrov, kar je bilo 6,1 odstotka več kot oktobra, a za skoraj 15 odstotkov manj kot novembra predlani, je danes objavil nemški statistični urad Destatis.

V 11 mesecih skupaj je sicer nemški izvoz medletno narasel za 3,7 odstotka na 1221,7 milijarde evrov, uvoz pa za 6,2 odstotka na 1007,6 milijarde evrov.

Izvoz je tako po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na dobri poti k novemu rekordnemu letu. Predlani je namreč dosegel 1279 milijard evrov, kar je bilo 6,2 odstotka več kot v 2016.

Bo pa lanska rast zaradi številnih globalnih tveganj, ki so predvsem v drugi polovici leta negativno vplivala na največjega svetovnega izvoznika, precej nižja. Po predvidevanjih naj bi dosegla okoli 3,5 odstotka, kar je tudi 1,5 odstotne točke manj od prvotnih predvidevanj združenja nemške zunanje trgovine BGA.

Šibkejši zunanjetrgovinski podatki skupaj z zadnjimi nespodbudnimi signali glede industrijske proizvodnje in novih naročil povečujejo strah vlagateljev pred tem, da bo nemško gospodarstvo ob podatkih za lansko zadnje četrtletje zdrsnilo v tehnično recesijo.

Trgovinski protekcionizem ZDA, nejasnosti glede brexita in ohlajanje v določenih razvijajočih se gospodarstvih, kot je kitajsko, ne pomenijo dobre novice za Nemčijo. "Trenutno je očitno po svetu preprosto preveč kri, da bi se jim nemški izvozni sektor lahko upiral," je za francosko tiskovno agencijo AFP komentiral analitik Carsten Brzeski iz banke ING Diba. Vseeno pa bi še naprej zelo spodbudna gibanja na strani domače porabe negativni scenarij z recesijo lahko vendarle preprečila.