c S
Italija s 678 milijoni kaznovala avtomobilski finančni kartel 09.01.2019 11:08 Milano, 09. januarja (STA) - Italijanski varuh konkurence je danes potrdil, da je zaradi kartelnega dogovarjanja pri financiranju nakupov avtomobilov kaznoval več proizvajalcev avtomobilov, med njimi podjetja BMW, Fiat-Chrysler, Ford in Toyota. Zahteva plačilo kazni v skupni višini 678 milijonov evrov.

Proizvajalci avtomobilov in povezane banke, ki so kupcem vozil ponujale kredite, so bili spoznani za krive kartelnega dogovarjanja v obdobju med letoma 2003 in 2017, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočil italijanski urad za konkurenco in trg AGCM.

V kartelu so sodelovali tudi podjetje General Motors, finančne institucije PSA (Peugeot-Citroen), Renault, Volkswagen, Santander Consumer Bank ter trgovinski združenji Assofin in Assilea.

Podjetja so med letoma 2003 in 2017 sklenila dogovor, ki je "spremenil konkurenčno dinamiko na trgu prodaje avtomobilov s financiranjem," je zapisano v sporočilu za javnost. Pri tem je italijanski varuh konkurence opozoril na "enoten, zapleten in trajen dogovor, ki je vključeval tudi izmenjavo občutljivih informacij o količinah in cenah".

Kartelno dogovarjanje, v katerem sta tudi sama sodelovala, sta pristojnemu organu prijavila nemški Daimler in njegova enota Mercedes Benz Financial Services Italia, v zameno pa sta prejela "popolno imuniteto", je sporočil AGCM.

"Glede na težo in trajanje kršitev" je organ podjetjem naložil globo v skupni višini 678 milijonov EUR.