c S
Država na pomoč italijanski banki Carige 09.01.2019 10:45 Rim, 09. januarja (STA) - Italijanska vlada je v torek sprejela odlok o pomoči banki Carige, ki se je znašla v finančnih težavah, ECB pa je v njej minuli teden vzpostavila izredno upravo. Odlok predvideva državno jamstvo za zadolževanje banke s sedežem v Genovi na obvezniškem trgu in pri centralni banki ter možnost dokapitalizacije z javnimi sredstvi.

Odlok sicer ne vsebuje nobenih konkretnih številk, prav tako pa dokument ne predvideva nobenega takojšnjega ukrepa na račun državnega proračuna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V banki so obenem zagotovili, da je dokapitalizacija z javnimi sredstvi res zadnja alternativa.

Kot so navedli v Rimu, so z ukrepom zaščitili pravice in interese italijanskih varčevalcev, v Evropski komisiji pa so zapisali le, da so odločitev vlade vzeli na znanje, v nadaljevanju pa bodo v pogovorih z italijanskimi oblastmi razčistili, za kakšna orodja sploh gre pri paketu za to srednje veliko banko s severozahoda države.

Evropska pravila za reševanje bank, sprejeta kot del oblikovanja bančne unije, namreč predvidevajo, da je državna pomoč, ki je v zadnji krizi močno obremenila proračune nekaterih države, resnično zadnja možnost, prej pa se v reševanje bodisi vključijo lastniki in upniki bodisi se za banko najde nov lastnik.

V banki Carige je minuli teden Evropska centralna banka (ECB) v funkciji enotnega bančnega nadzornika vzpostavila izredno upravo, potem ko je večina redne odstopila. ECB je ukrep sprejela po tistem, ko se je italijanski pristojni organ odločil za začasno prekinitev trgovanja z delnicami Carige. Uprava banke se minuli teden ni mogla dogovoriti glede povečanja kapitala, pri čemer največja delničarka banke, skupina Malacalza, ni sodelovala pri glasovanju, delnice pa so strmoglavile. Banka naj bi se zelo slabo odrezala tudi na lanskih obremenitvenih testih ECB.

Reševanje banke, ki je odraz še vedno precej močno prisotnih težav s slabimi posojili v bančnem sistemu, je predvsem politično občutljivo. Obe stranki v trenutni populistični vladajoči koaliciji, Liga in Gibanje petih zvezd, sta namreč v opozicijski vlogi glasno kritizirali prejšnjo vlado zaradi pomoči bankam, kot je Monte dei Paschi iz Siene. Ocenjevali so jo kot darila bančnikom.

Vodja Gibanja petih zvezd Luigi di Maio je recimo še oktobra lani zagotavljal, da ne bo za pomoč bankam porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja, če pa bo, pa bo to pomenilo nacionalizacijo.

Takratni vladajoči in sedanja opozicija jim sedaj to dvoličnost očitajo, glasovi kritike pa prihajajo tudi iz nekaterih drugih evrskih držav. V Nemčiji so tako kritični, ker se reševalni paket na prvi pogled zdi v nasprotju z duhom novih evropskih pravil.

Neuradno je sicer slišati, da naj bi bil v igri tudi prevzem banke s strani kakšne druge ustanove, državno jamstvo pa naj bi služilo za privabljanje investitorjev in banki omogočilo prestrukturiranje.