c S
Mayeva v parlamentu utrpela poraz glede pooblastil pri brexitu brez dogovora 09.01.2019 10:05 Britanski parlament je v torek zvečer s tesno večino sprejel zakon, ki omejuje pristojnosti vlade pri zviševanju davkov v primeru brexita brez dogovora. Vlada premierke Therese May sicer vztraja, da to ne bo vplivalo na odhod Združenega kraljestva iz EU 29. marca.

Dopolnilo k zakonu o financiranju so podprli 303 poslanci, 296 jih je bilo proti. To pomeni, da bodo pristojnosti vlade pri zviševanju davkov v primeru brexita brez dogovora omejene, vsako izjemo pa bo moral odobriti parlament.

Za dopolnilo je po poročanju britanskih medijev glasovalo tudi 20 poslancev vladajočih konservativcev.

"To glasovanje je pomemben korak k temu, da se prepreči brexit brez dogovora. Kaže, da v parlamentu, vladi ali državi ni večinske podpore odhodu iz unije brez dogovora," je dejal vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn.

Britanski finančni minister Robert Jenrick je pred glasovanjem dejal, da bi podpora dopolnilu zakona pomenila le, da bo država "nekoliko manj pripravljena" za brexit brez dogovora.

"Dopolnilo ne spreminja dejstva, da bo Združeno kraljestvo zapustilo EU 29. marca in vladi ne bo preprečilo pobiranja davkov," pa je dejal tiskovni predstavnik vlade po glasovanju. "Sodelovali bomo s parlamentom, da bomo zagotovili nemoteno delovanje davčnega sistema v vseh možnih scenarijih glede brexita," je dodal.

Izid tega glasovanja je po poročanju medijev teden dni dni pred za torek napovedanim glasovanjem o dogovoru z EU v britanskem parlamentu razkril precej težav, ki jih ima Mayeva kot vodja manjšinske vlade in razdeljene konservativne stranke, ob tem da nima zagotovljene podpore parlamenta.

Britanski poslanci bodo sicer danes nadaljevali razpravo o dogovoru o brexitu, ki so jo začeli decembra. Po napovedih bi se lahko razprava zavlekla do petka, prihodnji torek pa naj bi poslanci naposled glasovali o dogovoru. To bi morali storiti že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil.

Podpora dogovoru med poslanci kljub prizadevanjem Mayeve, da bi v EU dobila zagotovila glede najbolj sporne točke, varovala na irskem otoku, ostaja nizka, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in znatno število konservativcev.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora z Brusljem. V tem primeru jo čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom in velika negotovost v odnosih s tretjimi državami.

London, 09. januarja (STA)
Foto: STA